Верховний Суд дозволив ЛОВА не розсекречувати імена тих, хто виїхав через систему «Шлях»

1867 0
Судді вказали, що отримання журналістами імен водіїв-ухилянтів поставить під сумнів доброчесність однофамільців.
Фото: Львівська ОВА

Фото: Львівська ОВА

Верховний Суд відмовив у розгляді касаційної скарги на рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду, що фактично скасував вердикт судді Львівського окружного адмінсуду Галини Морської, яка зобов’язала Львівську ОВА надати документи, що стосуються зловживання системою «Шлях». Про це повідомили NGL.media, які понад шість місяців намагалися отримати ці документи.

13 березня NGL.media звернулися з позовом на дії ЛОВА до Львівського окружного адміністративного суду. За місяць суддя Галина Морська частково задовольнила позов, зобов’язавши ЛОВА надати копії документів з відображенням прізвища, імені та по батькові фізичних осіб, приховавши решту інформації, що дозволила б їх беззастережно ідентифікувати (серія та номер паспорту, дата народження тощо).

4 липня Восьмий апеляційний адміністративний суд частково задовольнив апеляційну скаргу ЛОВА, хоч і визнав протиправною відмову ЛОВА. Постанова апеляції була написана так, що ЛОВА отримала змогу затерти на документах практично усю інформацію, як зазначили у виданні.

«Судді Восьмого апеляційного адміністративного суду Романа Хобор, Надія Бруновська і Руслан Шавель перейняли на себе роль редакторів і зробили висновок – якщо надати NGL.media лише прізвища без іншої інформації про водіїв, то це «не відповідатиме меті запиту», а саме «дослідженню організацій, які зловживають правом на подання заявок для виїзду чоловіків за кордон в умовах воєнного стану». Хоча насправді отримання імен дозволило б NGL.media з’ясувати і назви цих організацій», – пояснюють журналісти.

Судді вказали, що отримання журналістами імен водіїв-ухилянтів поставить під сумнів доброчесність однофамільців.

За чотири робочі дні після рішення апеляційного суду Львівська ОВА надала відповідь на запит NGL.media, приховавши усю можливу інформацію, окрім дат народження і назв організацій, які були ініціаторами скасування дозволів на виїзд (переважно, це Держприкордонслужба).

Читайте також: Львівська ОВА відкрита до співпраці з правоохоронцями щодо системи «Шлях», – Козицький

Водночас видання спробувало оскаржити таке рішення апеляційного суду у касаційному порядку. Оскільки справу розглядали за правила спрощеного провадження і, то касаційну скаргу можна подавати лише у певних випадках – зокрема, якщо справа становить значний суспільний інтерес.

Нагадаємо, що раніше Tvoemisto.tv повідомляло, що від початку повномасштабного вторгення росії в Україну до Львівської обласної військової адміністрації звернулося понад 100 тисяч осіб за дозволами на виїзд за кордон через систему «Шлях». Із них – понад 40 тисяч отримали дозвіл для здійснення гуманітарних місій. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!