Понад 30 підприємств вже евакуюють свої виробництва на Львівщину

9535 0
Найбільше заявок від виробництв з Київщини та Харківщини.
Фото: prompolit.info

Фото: prompolit.info

Упродовж минулих двох діб Львівщина отримала 78 запитів від виробників, які готові евакуювати свої потужності із зони бойових дій. Зокрема, 31 підприємство вже заявило про рішення щодо повного переміщення на територію Львівської області, й наразі триває укладання договірних зобов’язань з власниками приміщень. Про це під час брифінгу повідомив керівник департаменту економіки ЛОВА Степан Куйбіда.

Читайте також: Понад 200 піприємств готові переїхати із зони бойових дій на захід України

Найбільше заявок щодо евакуації надійшло з Київщини та Харківщини. Загалом майже з кожної області в центрі та на сході країни Львівська обласна військова адміністрація отримала запити. Йдеться як про маленьких виробників, де кількість працівників становить 10-20 осіб, так і про дуже великі виробництва на 1000 і більше працюючих.

«За попередні дві доби нами сформований такий реєстр запитів. До нас за цей час надійшло 78 запитів на релокацію. Це були запити від найменших виробничих підприємств до найбільших – виробництво пластмаси, виробництво чаю, легка промисловість, окремі конструкторські запчастини для важкого транспорту. Відповідно, було запропоновано ряд локацій, на яких вони можуть розмітитися. Ми брали до уваги вимоги щодо площі, висоти приміщень, потужностей електроенергії, газу, необхідність каналізації тощо. Загалом таких пропозицій суб’єктами господарювання було надано 276», – сказав він.

Щодо приміщень, які пропонують для евакуйованих зі сходу та центру України виробників, то частина з них перебуває у державній власності ще частина – комунальні приміщення громад, також є об’єкти приватної власності, які вже здійснювали свою діяльність на території Львівщини, однак їхні виробничі потужності не були повністю задіяні.

Читайте також: Підприємці Львівщини мають повернутися до роботи, – Козицький

Зі слів Степана Куйбіди, для підприємців, які хочуть переїхати на захід України, пропонують також альтернативний механізм. Зокрема, для цього на Львівщині створили чотири хаби (складські приміщення), куди виробники можуть спершу перевезти свої потужності, й вже після того визначатися з місцем релокації.

«Підприємцям, які сьогодні перебувають під обстрілами, ми пропонуємо таку опцію – беріть виробничі потужності, приїжджайте до нас, фіксуйте їх на цих складах, які ми силами поліції, Нацгвардії, територіальної оборони беремо під контроль, і вже після цього ви можете приїжджати і ми будемо разом вирішувати можливі варіанти розміщення або на території Львівської області, або на території інших військових адміністрацій на заході України», – зауважив керівник департаменту економіки.

Крім того, працівники підприємств, які переїжджають на Львівщину, можуть підвищити кваліфікацію, пройти навчання чи перенавчання у закладах професійно-технічної освіти, які готові на сьогодні надавати такі послуги.

Читайте також: Це мільйон доларів на день. Андрій Садовий про переселенців та життя у час війни

Нагадаємо, раніше у Львівській обласній військовій адміністрації повідомляли про те, що на захід України з регіонів, де ведуться бойові дії, готові переїхати більше 200 підприємств. Він закликав власників незадіяних виробничих приміщень та складів зголошуватися для розміщення підприємств, які хочуть переїхати на Львівщину. Для цього варто заповнити форму.

Додамо, що заявки на евакуацію уряд отримує від представників харчової, деревообробної, текстильної, паливної хімічної промисловості, медицини та машинобудування. Подати її підприємці можуть за посиланням.

Максим Козицький закликав підприємців у Львівській області повернутися до роботи та виплачувати працівникам зарплати.

Юлія Осим



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!