Нацбанк ухвалив рішення про виведення АТ «Сенс банк» з ринку

1196 0
Також НБУ звернувся до Кабміну щодо участі держави в цій процедурі.
Фото: Сенс банк

Фото: Сенс банк

Правління Національного банку ухвалило рішення вивести з ринку системно важливий банк Акціонерне товариство «Сенс банк» та звернулося з пропозицією до Кабінету Міністрів України щодо участі держави в цій процедурі. 

Джерело: Національний банк України

«Пов’язаність власників опосередкованої істотної участі в АТ «Сенс банк» М.Фрідмана та П.Авена з росією, яка є країною-агресором та здійснила повномасштабне військове вторгнення на територію України 24 лютого 2022 року, їх підтримка дій та політики, які загрожують територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України, завдає значного репутаційного ризику та має суттєвий негативний вплив на діяльність Банку», – йдеться у повідомленні. 

Як пояснюють у Нацбанку, про всі ризики стало відомо з звіту незалежного аудитора ТОВ «РСМ Україна» за 2022 рік. В ньому наголошують на суттєвій невизначеності управлінського персоналу банку, що ставить під сумнів можливість безперебійно продовжувати свою діяльність. 

Читайте також: «Альфа-Банк Україна» змінює назву на «Сенс Банк»

Також зазначають, що платіжна дисципліна позичальників банку суттєво погіршилась, що негативно вплинуло на капітал банку, який за період із 01 березня 2022 року до 01 липня 2023 року зменшився на 50%, водночас в інших системно важливих банків він у цілому збільшився на 29%.

Додамо, що Указами Президента України від 19 жовтня 2022 року № 726/2022 та № 727/2022 уведено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, згідно з якими до опосередкованих власників АТ «Сенс Банк» Михайла Фрідмана, Пьотра Авена та Андрія Косогова застосовані персональні санкції у формі блокування активів. До акціонерів (пряма істотна участь) АТ «Сенс Банк» ABH Ukraine Limited та ABH Holdings S.A. також застосовані санкції, які передбачають блокування активів, згідно з Указом Президента України від 05 липня 2023 року № 371/2023.

«Ураховуючи застосовані санкції, власники прямої та опосередкованої участі в АТ "СЕНС БАНК"» із загальною часткою 100% капіталу Банку позбавлені права розпоряджатися власними активами та відчужувати їх у будь-який спосіб. Визнання Національним банком їх ділової репутації небездоганною та заборона використання ними права голосу за належними частками в капіталі Банку є наслідком їх власних дій/бездіяльності», – пишуть у повідомленні Нацбанку. 

Читайте також: Стало відомо хто управлятиме заарештованими активами «Моршинської»

Згідно з рішенням Національного банку про виведення «Сенсу» з ринку, буде створено тимчасову адміністрацію під керівництвом НБУ, якій делегуватимуть управлінські функції. 

Під час тимчасової адміністрації сервіси для фізичних осіб працюватимуть у звичайному режимі, без додаткових обмежень зі сторони Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Також без обмежень прийматимуться платежі юридичних осіб.  Коли ж Кабмін підтвердить свою участь у виведенні «Сенс банку» з ринку, тимчасова адміністрація триватиме не більше двох днів.

Нагадаємо, що компанія «АльфаСтрахование» російського олігарха Михайла Фрідмана, який народився у Львові, досі надає послуги росгвардії та підрозділам, що забезпечують охорону російського диктатора путіна.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!