Компанія Фрідмана співпрацює з росгвардією та охороною путіна. Розслідування журналістів

1328 0
Російський бізнес Фрідмана широко залучений до співпраці як із військовими та силовиками рф, які беруть участь у війні проти України, так і з великим підсанкційним підприємством.
Фото: lb.ua

Фото: lb.ua

Компанія «АльфаСтрахование» російського олігарха Михайла Фрідмана, який народився у Львові, досі надає послуги росгвардії та підрозділам, що забезпечують охорону російського диктатора путіна. Про це йдеться у розслідуванні «Схем» (Радіо Свобода).

«Схеми» з’ясували, що російський бізнес Фрідмана широко залучений до співпраці як із військовими та силовиками рф, які беруть участь у війні проти України, так і з великим підсанкційним підприємством, яке забезпечує російських військових формою та харчуванням.

В Україні Фрідмана знають за діяльністю його бізнесу – «Альфа-банк» (нині це Сенс-банк), «Київстар», «Моршинська». Зазначимо, що у червні 2022 року суд заарештував акції та кошти на суму 53,4 млн грн у компанії з виробництва та реалізації мінеральної води «Моршинська», яка належить російському олігарху Фрідману. 

У росії Фрідмана також добре знають, з-поміж іншого, за діяльністю «АльфаСтрахования» – якою олігарх разом з бізнес-партнерами володіє через групу компаній «Альфа-груп». Ця компанія є багаторічним страховим партнером росгвардії. За останні п'ять років росгвардія вийшла в топ державних замовників послуг компанії. Лише її центральний підрозділ уклав із компанією Фрідмана контрактів на 100 млн руб (1 246 000$), а сумарно по росії – на щонайменше 280 млн руб (3 489 531$)

Читайте також: Суд арештував активи «Моршинської», що належать Фрідману, на понад 50 мільйонів грн

Йдеться про обов’язкове страхування автоцивільної відповідальності (ОСАГО). Тобто, якщо росгвардієць на службовій машині потратить в ДТП, всі витрати на відшкодування ремонту авто іншого учасника аварії замість росгвардії покриє «АльфаСтрахование»  у розмірі до 400 тис руб(4 974 $). Якщо в цій ДТП через росгвардійця хтось постраждає фізично, то компанія покриє виплати до півмільйона рублів. Свої послуги «АльфаСтрахования» надає і росгвардійцям, що ведуть війну на території України. Наприклад, в акті виконаних робіт за грудень торік за контрактом, укладеним між московським центром матеріально-технічного забезпечення росгвардії та компанією, зазначені суми, які різні військові частини росгвардії виплатили компанії Фрідмана за страхові поліси протягом цього року. 

Серед них – Управління росгвардії у Брянській області, яке брало участь у війні проти України, а також структурний підрозділ цього управління. Разом вони перерахували компанії Фрідмана понад 1 мільйон рублів (12 436$) – щоб застрахувати службовий автопарк. Це не єдиний випадок, коли підрозділи росгвардії, які воюють проти України, отримували страховий поліс від Фрідмана. Зокрема компанія надавала свої послуги російській військовій частині 6681 у м. Калуга, яка разом із головним управлінням у Калузькій області та ще одним її структурним підрозділом заплатили компанії Фрідмана за страхування службового транспорту понад мільйон рублів.

Іншим ідентифікованим підрозділом стало управління росгвардії по Тульській області, яке заплатило Фрідману за страхування службового транспорту загалом понад 850 тис руб за підсумками 2022 року. Журналісти знайшли на сайті «Госзакупки» акт наданих послуг за грудень 2022 року за контрактом, укладеним між Московським центром матеріально-технічного забезпечення росгвардії та «АльфаСтрахованием».

Читайте також: Український «Альфа-Банк» офіційно змінив назву на Sense Bank

У документі зазначені суми, які різні військові частини росгвардії – як власники транспорту – виплатили компанії Фрідмана за страхові поліси протягом цього року. Серед них – згадане Управління росгвардії у Брянській області, яким керує полковник Ванчугов, а також структурний підрозділ цього управління. Разом вони перерахували компанії Фрідмана понад 1 мільйон рублів – щоб застрахувати службовий автопарк.

Журналісти виявили численні підтвердження, що військовий транспорт, застрахований у рф компанією Фрідмана, безпосередньо задіюється росгвардійцями для ведення війни в Україні. Наприклад, у квітні 2022-го року у Воронезькій області була помічена колона КАМАЗів з триколорами та символікою російського вторгнення. У пресрелізі за серпень торік вказано, що компанія застрахувала автопарк з 340 машин Далекосхідного центру при росгвардії. Це підрозділ, який намагався зі зброєю прорватися у Київ, і колона якого була розбита спецпризначенцями української розвідки неподалік с. Димер на Київщині навесні торік. 

Крім того, Фрідман також співпрацює і з міноборони рф у бізнесі. На сухпаях російських солдат та їхніх зарплатну картку можна побачити напис «Военторг». Це компанія Міноборони росії. Фрідман та його бізнес-партнери є власниками великого російського активу X5 Retail Group, яка управляє великими продуктовими ритейлерами в рф, зокрема магазинами «Пятерочка». Зокрема, у 2014 році після початку російсько-української війни у московській області відкрився перший спільний магазин «Военторг-Пятерочка». Відтак розпочалася публічна співпраця компанії Х5 Retail Group Фрідмана та акціонерного товариства «Военторг» – Міноборони росії. У червні минулого року Євросоюз та Швейцарія ввели санкції проти «Военторгу», але X5 Retail Group Фрідмана не припинила співпрацю з компанією Міноборони рф. 

Читайте також: Російський олігарх Михайло Фрідман веде перемовини щодо українського громадянства 

У 2017 році олігарх визнавав, що його фінустанова – «Альфа-Банк» – (в Україні цей банк теж працює, але віднедавна має назву «Сенс») – обслуговував оборонні підприємства російської федерації, але припинив це робити через вплив західних санкцій. Утім той же санкційний тиск не завадив компаніям Фрідмана продовжувати страхувати службовий транспорт численних підрозділів російських силовиків і військових, які беруть участь у повномасштабній війні проти українців та силовими методами утримують панування окупаційного режиму на тимчасово захоплених посією територіях. Михайло Фрідман – один із найбільших підсанкційних російських олігархів, чиє майно досі не було конфісковано Україною. Відповідно до закону, співпраця з військовими рф є вагомим аргументом для стягнення в дохід держави активи людини, щодо якої РНБО ввела санкції. Ключову роль у цьому відіграє Мін’юст.

Раніше у коментарі «Схемам» Фрідман повідомив, що з лютого 2022 року вийшов з усіх органів управління усіх російських та іноземних компаній, акціонером яких він є. Міністр юстиції України Денис Малюська зазначив, що інформація щодо співпраці компанії Фрідмана з російськими військовими буде передана до правоохоронців для процесуального підтвердження, після чого міністерство звернеться до суду. Детальніше, читайте тут.

Додамо, що Михайло Фрідман є співвласником і головою наглядової ради консорціуму «Альфа-груп», куди входять Альфа-Банк, телекомунікаційна компанія Altimo, що має частку в різних мобільних операторах, зокрема в «Київстарі». Фрідман перебуває у санкційних списках ЄС, США, Британії та Канади. В Україні заарештовані його активи на 12 мільярдів гривень. Зауважимо, що Михайло Фрідман був ініціатором створення фестивалю Alfa Jazz Fest. Захід проходить у Львові з 2011 року. Титульним спонсором фестивалю до 2018 року виступав «Альфа-Банк Україна» у зв’язку з чим фестиваль називався Alfa Jazz Fest.

Однак у 2018 році Alfa Jazz Fest відбувався під такою назвою востаннє. Як повідомляла виконавча директорка Alfa Jazz Fest Наталія Горбачевська, з 2018-го року «Альфа-Банк» більше не буде основним спонсором фестивалю, а назву фестивалю змінять на Leopolis Jazz Fest.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!