Президент присвоїв звання Героїв України сотенному УПА і командиру львівських десантників

1676 0
Вони отримали звання з врученням «Золотої Зірки».
фото: лмр, нта

фото: лмр, нта

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння сотенному УПА, політв'язню Мирославу Симчичу звання Героя України. Наступного року йому виповниться 100 років.

Джерело: указ на сайті президента

«За героїзм, виявлений у боротьбі за незалежність України, визначні особисті заслуги у становленні Української державності, багаторічну плідну громадську діяльність постановляю: присвоїти звання Герой України з врученням ордена «Золота Зірка» Симчичу Мирославу Васильовичу – українському військовому та громадському діячеві, сотенному Української повстанської армії, політв’язню радянських концтаборів», – йдеться  у документі.

Читайте також: На Луганщині загинув народний Герой України полковник Валерій Гудзь

Окрім нього, таке звання з врученням «Золотої Зірки» присвоїли полковнику Ігорю Скибюку – командиру 80-ої окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ, а також Олегу Гончаруку, Євгенію Курашу, Валерію Падителю, підполковникам Дмитру Завадському, Ростиславу Козію, Сергію Побережцю, майору Євгену Соловйову, майстер-сержанту Борису Харчуку, генерал-лейтенанту, командувачу Повітряних сил ЗСУ Миколі Олещуку. Посмертно звання «Герой України» присвоїли майору Національного антикорупційного бюро України Івану Гвоздєву.

Нагадаємо, що в березні цього року звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» вперше посмертно присвоїли жінці-медику Інні Дерусовій. Вона загинула в Охтирці, що на Сумщині.

Для довідки

Мирослав Симчич, псевдо «Кривоніс» – український військовий та громадський діяч, сотенний УПА, політв'язень, який був 32 роки ув'язнений радянським режимом. Кавалер орденів «Свободи» та «За заслуги», почесний громадянин Коломиї та Львова.

Ігор Скибюк – український військовослужбовець, полковник Збройних Сил України, учасник російсько-української війни. Лицар ордена Богдана Хмельницького II та III ступенів (2022). 1998 року, за власними словами, почав службу в 80-ій десантно-штурмовій бригаді на посаді командира взводу. У 2016 році підполковник Ігор Скибюк був командувачем українських частин у міжнародних навчаннях «Кленова арка-2016». Станом на 2022 рік командир 80-ї окремої десантно-штурмової бригади.

Ольга Коваль

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!