Як українцям, які виїхали через війну, отримати психіатричну допомогу за кордоном. Пояснення

1353 0
Здебільшого для візиту до вузького спеціаліста необхідно отримати направлення у сімейного лікаря. Але, наприклад, у Латвії, Польщі, Румунії, Чехії до психіатра можна потрапити напряму.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Українці, які через війну виїхали за межі України, можуть отримати психіатричну допомогу за місцем перебування. Здебільшого для візиту до вузького спеціаліста необхідно отримати направлення у сімейного лікаря. Але, наприклад, у Латвії, Польщі, Румунії, Чехії до психіатра можна потрапити напряму. Ліки для пацієнта, який страждає на психіатричні розлади, можна отримати лише за рецептом психіатра. А продовжити рецепти, видані психіатром, у більшості країн може сімейний лікар.

У Міністерстві охорони здоров’я пояснюють, як це зробити у різних країнах.

Читайте також: Де у Львові переселенцям безкоштовно отримати медичні послуги

У Чехії українці, які отримали візу тимчасового захисту та оформили медичне страхування, мають доступ до безоплатної психіатричної допомоги на рівні з громадянами країни. Українцям рекомендують звертатись до Національного інституту психічного здоров’я. Пошта для контакту: [email protected].

У Франції психіатрична допомога покривається системою медичного страхування. Детальна інформація доступна на національному суспільному ресурсі psycom.

У Словаччині психологічну допомогу можна отримати за номером телефону: 0-800-193-193.

У Португалії, щоб отримати доступ до психіатричної допомоги, треба записатись на прийом до лікаря загальної практики. Він проведе обстеження і направить пацієнта до спеціаліста чи лікарні, якщо це необхідно. 

У Польщі українці можуть звернутись до психіатра напряму. Знайти заклад, де приймає спеціаліст, та записатись на прийом можна через безоплатну цілодобову гарячу лінію: 800-190-590.

У Німеччині у разі порушень психічного здоров’я слід звернутись до сімейного лікаря. За потреби він скерує пацієнта до психіатра чи психотерапевта. 

У Литві, щоб отримати медичну допомогу психіатра, потрібно звернутись до центру психіатричного здоров’я. Надання послуг оплатять лікарняні каси. 

Крім того, група литовських психологів, психотерапевтів та психіатрів запустила ініціативу із надання психологічної допомоги громадянам України. Нині понад 40 фахівців готові надати її цілодобово. 3 ними можна зв'язатися електронною поштою: [email protected] та [email protected]

Читайте також: Чи можуть чоловіки, зняті з військового обліку, виїжджати з України. Роз'яснення

У Латвії знайти психіатра можна за номером телефону: 8000-1234.

В Іспанії алгоритм отримання психологічних послуг передбачає три опції. По-перше, можна відвідати свого лікаря загальної практики, який може призначити ліки. По-друге, за необхідності отримати у свого лікаря направлення до психолога або психіатра. По-третє, якщо попередніх кроків недостатньо, можна пройти лікування розладів у психіатричних лікарнях та реабілітаційних центрах.

У Великій Британії у разі порушення психічного здоров’я радять звернутись до сімейного лікаря. За потреби він скерує до вузького спеціаліста. 

Додамо, що в Україні пацієнти, які потребують психіатричної допомоги, можуть отримати її під час війни безоплатно і без направлення лікаря.

Нагадаємо, Польща, Румунія та Ірландія очолили список країн Євросоюзу, які протягом червня прихистили найбільше українців, які виїхали за кордон через війну.

Інфографіка: МОЗ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!