Київ

Пивоварня Шульца на Деміївці може втратити статус пам'ятки

431 0
Фонд національного добробуту Криму заявляє, що охоронний статус суттєво обмежує його права власника об'єкта.

Фонд національного добробуту Криму просить суд скасувати наказ про надання історичним будівлям комплексу пивоварні Шульца статусу щойно виявлених пам'яток. Про це повідомив активіст Дмитро Перов посилаючись на ухвалу суду опубліковану в Державному реєстрі судових рішень.

У своїй аргументації позивачі зазначають, що такий статус суттєво обмежує їх права власника об'єкта.

Нагадаємо, пивоварня на просп. Голосіївському, 8 була заснована німцем Йоганом-Генріхом Шульцом 1860 року та передана своєму сину — Карлу. Сьогодні це одна з найстаріших памʼяток індустріального будівництва в Києві.

У вересні 2023 року комплекс історичних будівель пивоварного заводу родини Шульца внесли до об'єктів культурної спадщини Києва.

Як ми повідомляли, власником пивзаводу Шульца на Деміївці є Фонд національного добробуту Криму, що був заснований Astem Foundation 2015 року. Співзасновником фонду є міністр оборони Рустем Умеров.

Фонд має намір реалізувати на об`єкті проєкт зі створення Кримськотатарського культурно-освітнього центру, який включатиме: школу, мечеть та культурно-діловий центр із розміщенням музею, конференц-залу, кафе, гуртків та магазинів в національному стилі

Власники промислового комплексу споруд неодноразово намагалися потроху розбирати цегляне мурування, уперше факти руйнування помітили ще 2021 року. Тоді зруйнували один з перших виробничих корпусів, який майже не було майже не видно з вулиці. У кінці того ж року частково розібрали фасад житлового будинку при заводі, що виходить на червону лінію забудови провулка Руслана Лужевського.

За планами Фонду, на місці пивзаводу мали будувати Київський кримськотатарський культурно-освітній центр з мечеттю, про що свідчать фото проєкту на сайті Фонду. Натомість у Фонді продовжують вперто заперечувати факт розборів приміщень пивзаводу та запевняють, що жодних демонтажних чи інших робіт на території не проводили, а "низка повідомлень про це — неправдиві".

Що відбувається зі спорудами однієї з найстаріших пивоварень в столиці, хто власник цього майна та чому влада каже, що не бачили проєкт площею 30 000 квадратів, читайте у нашому матеріалі.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!