Рада схвалила закон про «митний безвіз» із Євросоюзом

1028 0
Підписання «митного безвізу» з ЄС дозволить Україні запровадити обмін інформацією про транзитні вантажі з 36 країнами в режимі реального часу.

Верховна Рада ухвалила закон про «митний безвіз», який визначає приєднання України до Конвенції про процедуру загального транзиту (NCTS) із країнами Євросоюзу. Законопроєкт ухвалили в цілому голосами 275 депутатів, повідомив заступник голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Читайте також: У трьох пунктах пропуску на Львівщині спостерігають черги з легкових авто

Як пояснив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, закон наближає українське митне законодавство до законодавства Євросоюзу. Зокрема, спрощує проходження митниці для надійних підприємств, вдосконалює надання статусу фінансового гаранта та забезпечення сплати митних платежів.

Також зміни передбачають впровадження європейського механізму розгляду скарг і продовження цифровізації митниці, що також має зменшити корупційні ризики.

«Подальше укладення «митного безвізу» із ЄС дасть можливість Україні запровадити обмін митною інформацією щодо транзитних вантажів із 36 країнами в режимі реального часу, спеціальні транзитні спрощення та прості й рівні умови для фінансових гарантів», – каже Денис Шмигаль.

Голова профільного парламентського комітету Данило Гетьманцев повідомив, що запустити в дію законопроєкт планують з 1 жовтня.

Нагадаємо, що на пунктах пропуску у Львівській області планують запровадити платну е-чергу та облаштувати майданчики тимчасового відстою для вантажівок. Наразі в Україні діє єдиний пілотний проєкт – у Закарпатській області. Наступним об'єктом в Україні і першим на Львівщині має стати пункт пропуску «Краківець».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!