Ракетні обстріли енергосистеми обходяться Україні в сотні мільйонів євро

785 0
Деякі об’єкти в Україні повністю знищено і відновити їх неможливо, потрібно заново будувати.
Фото: pixabay.com

Фото: pixabay.com

Обстріли росіянами енергосистеми призвели до масштабних ушкоджень Укренерго. Деякі об’єкти повністю знищено і відновити їх неможливо, потрібно заново будувати. 

Джерело: виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук в інтерв’ю Liga.Net

«Ушкоджених ТЕС П’ять. Деякі з них дуже сильно пошкоджені, деякі – менше. Потрібен буде системний ремонт і багато нового обладнання. І тут можуть виникнути проблеми. Ті ж трансформатори чи вимикачі виробляються спеціально під окремий проєкт. Це не масове виробництво, їх потрібно замовляти у виробника і чекати поки вони будуть готові», – сказав він.

Читайте також: Росія збільшила ракетні удари по енергосистемі України, – британська розвідка

Він зазначив, що обладнання енергосистеми дороге, і його не так просто знайти.

«Один вимикач коштує від €110 000, а один трансформатор – десятки мільйонів євро. А нам тільки вимикачів потрібно понад 20 штук. І це лише на одну чи дві станції. А з кожною атакою пошкодження стають все серйозніші», – сказав Дмитро Сахарук

За його словами, очікувати на заміну обладнання потрібно від одного до п’яти місяців, а виготовлення окремих складових потребує до 18 місяців.

«Зараз дуже велика черга у виробників на електричне обладнання – на два роки наперед. І потрібно якось пролазити в цій черзі, перекуповувати обладнання», – додав він.

Читайте також: У ДТЕК закінчилося обладнання для ремонту атакованих енергооб'єктів

Він також додав, що росіяни ціляться в найважливіші об’єкти, які виробляють електроенергію і з’єднують енергетичну систему України в одне ціле. Частково це пов’язано з їхніми поразками на фронті і національною традицією тероризму.

 «Я не вірю, що у них щось із цього вийде. Історія показує, що без просування на фронті, бомбардування населення та інфраструктури мирного міста бажаного результату не приносить. Навпаки, це змушує людей гуртуватися. Росіяни цього не розуміють», – додав він.

Нагадаємо, російські військові ракетними ударами пошкодили близько 40% енергетичної інфраструктури України, зокрема ТЕС, ТЕЦ та ГЕС. 

Антоніна Костик

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!