Київ

Ректор Національної академії прикладних мистецтв вигнав студентку, яка хотіла, щоб він викладав українською

2605 0
В Києві знову спалахнув мовний скандал
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У Національній академії прикладних мистецтв стався мовний скандал. Ректор Олександр Лубянський вигнав студентку з аудиторії через те, що вона була проти російської мови. Про це повідомила у своєму Instagram журналістка Емма Антонюк.

Журналістці написала підписниця Марічка Довгополюк.

Дівчина розповіла, що вступила до Національної академії прикладних мистецтв у Києві. Як виявилося, там працює ректор, який вважає за краще спілкуватися російською мовою.

За словами дівчини, під час перших зборів ректор Олександр Лубянський запитав, хто проти, щоб він розмовляв російською? Марічка підняла руку.

Студентка каже, педагога це розлютило. Спочатку чоловік сказав їй «не спекулювати українською мовою», потім почав загрожувати дівчині, згадуючи історію про нотаріуса, який на початку повномасштабного вторгнення хотів узяти з нього за довіреність на транспортний засіб 9 тисяч гривень.

За словами ректора, нотаріус був теж зі Львова чи Львівщини та розмовляв українською.

«Ти взагалі знаєш, хто я!? Я журналіст і можу зробити так, що тебе більше нікуди не приймуть!? Я ж сказав, я не люблю дві речі – нахабства і злодіїв. І ще не люблю тупість. Краще з розумним втратити, ніж з тупим знайти. А ще я люблю своє – свою сім'ю, своє місто, свою академію, а вона мені буде розповідати, якою мовою розмовляти», – кричав ректор Лубянський, розповідає студентка.

Також дівчина зазначила, що окрім неї в аудиторії було ще 40 людей. Крім того, ректор переконував, що напише на Марічку погану рекомендацію і через це її ніде не візьмуть на навчання.

Тому студентка змушена була забрати документи, оскільки, за словами Марічки, більшість лекцій у виші російською мовою. Нині дівчина повернулася до Львова.

Нагадаємо, у квітні мережею  поширилося відео, де професорка кафедри філософії та політології Державного податкового університету Ірпеня, Любов Сергіївна Воробйова викладала предмет російської мовою. На зауваження студентів перейти на українську викладачка запропонувала студентам не приходити на її заняття та опановувати матеріал самостійно, окрім цього викладачка сказала, що коли зустрінеться зі студентами на іспиті, то «обов'язково розмовлятиме на російській». За її словами, викладає матеріали російською вже 35 років і змінювати нічого не збирається.

Тоді Уповноважений із захисту державної мови прийняв рішення про проведення заходів державного контролю за застосуванням державної мови у Державному податковому університеті.

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий також відреагував на інцидент. Він зауважив, що приклад з викладачкою, яка не здатна освоїти українську мову, є прямим порушенням чинного законодавства, та з цієї нагоди будуть вжиті заходи.

Адміністрація Державного податкового університету відсторонила викладачку за порушення мовного закону.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!