Рештки радянських військових перенесуть з Личаківського кладовища

2208 0
Загалом перенесуть 360 братських могил.
Фото умовне/ЛМР

Фото умовне/ЛМР

У вівторок, 8 серпня, консультативна рада при департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОВА вирішила перенести військовий меморіал – Личаківське військове кладовище, що на вул. Мечнікова, 33 у Львові, на Голосківський цвинтар. Про це повідомили у департаменті архітектури та містобудування ЛОДА.

Перенесуть 360 братських могил.

На місці колишнього військового меморіалу планують облаштувати Меморіальний комплекс Героїв України, в пам’ять про українських військових, які віддали своє життя за незалежність України.

Зазначимо, що на Личаківському цвинтарі у Львові проводять ексгумацію раніше похованих тіл. Наразі близьким до завершення є другий етап цих розкопок. Сукупна кількість ексгумованих складає 459 людських тіл. Переважна більшість з них є залишками тіл з часів після Другої світової війни.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv розповідало історію цього кладовища і яким може бути новий меморіальний комплекс. Детальніше з цим ви можете ознайомитись за посиланням.

Довідка

Історія «Марсового поля» у Львові тягнеться від минулого століття – це було місцем захоронення вояків австрійської армії і союзників, що полягли у Першій світовій війні. До 1927 року на полі було майже 5 тисяч окремих могил.

У 1946-1947 роках тіла ексгумували, а на цьому місці облаштували кладовище для солдатів СРСР та НКВДистів. У 70-х роках минулого століття на «Марсовому полі» створили меморіал та перепоховали жертв радянського терору із Замарстинівської в’язниці.

Сучасний вигляд меморіал отримав у 1974 році за проєктом Андрія Шуляра, Василя Каменщика і Володимира Бойка. Меморіал був утворений трьома рядами чорних гранітних плит з іменами загиблих і двома рядами червоних плит між ними. Це мало символізувати гвардійську стрічку. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!