Різдво у Львові. Екскурсія стародавніми хатами в Шевченківському Гаю

1520 0
Деяким будівлям у Гаю вже понад 250 років. Tvoemisto.tv провело пряму трансляцію під час екскурсії стародавніми хатами.
Фото: Музей ім.Климентія Шептицького

Фото: Музей ім.Климентія Шептицького

У Шевченківському Гаю сьогодні, 8 січня, відбувається справжнє свято. Відомо, що цьогоріч підготували екслюзивні різдвяні експозиції у хатах, які символізують святкування Різдва нашими пращурами.

Зокрема, на території підготували п’ять хат з експозиціями і планують продовжувати цю традицію у наступні свята, каже учена-секретар музею ім. Климентія Шептицького Оксана Омельчук під час прямої трансляції Tvoemisto.tv.

Перша хата – ткача. Її привезли з села Либохора, а будували хату ще у 1812 році. Вона належала людині поважній, тому простора і велика, має лише одну кімнату. 

«Хата вкрита соломою, зверніть увагу на високий дах. Звичаєво вважалося, що дах має бути вищим за стіну, щоб була добра тяга і весь дим з печі витягувало на горище», – каже Оксана. 

Вхід до хати один, а ключами від неї завідувала господиня, старша жінка в роду. Двері робили низенькі, щоб утримувати тепло, а вхід до хати обороняли баранячі роги та хрест. 

Існувала примовка, що у доброго господаря для того, аби добро трималося у дворі, а худоба велася, треба лізти через перелаз.

Всередині хати – ліжко, яке розташоване між пічкою і бічною стіною. Воно досить коротке, бо спали напівсидячи на високих подушках. Вважалося, що людина лежатиме рівно вже коли відійде у той світ. В ногах у мами – колиска, щоб ногою можна було гойдати дитину. 

Головними символами Різдва, які стояли у хаті, є дідух і павук. Зараз павук видається дивним, але це ще дохристиянський символ. Вважається, що він символізує рівновагу всесвіту. 

Наступна споруда на території музею – церква з села Кривки. Там облаштували шопку, те виступають вертепи. Цього року вона святкувала 99 років з перенесення, а збудували її у 1933 році. 

Також на території є каплиця з села Єлинуватого, зроблена з дерева від старої церкви. Саму церкву розвалило під час буревію, тому селяни зібрали дерево і спорудили споминальну каплицю. 

Наступна хата на території музею ексклюзивна, бо збудована у 1749 році. Тепер у ній щороку облаштовують хатинку святого Миколая. 

Читайте також: На Різдво до Гаю. Як у Львові спільно колядували. Фоторепортаж 

Далі – хата з села Трійця. Найчастіше хати обводили синім, отож був контаст небесного і білого. Вона має також «притулу» – прибудову, яка притулена до хати, у ній зберігали господарські знаряддя. Побілена хата не лише зовні, а й всередині.   

Зазначимо, що цього року музей запровадив нову атракцію «чай за коляду». Відтак, в кількох хатах на території можна прийти заколядувати і отримати за це чашку гарячого чаю.  

Також завтра, 9 січня, о 16.00 год відбудеться коляда з Курбасами на пл. Маланюка та вистава «Різдвяна феєрія» від театру «Воскресіння». Фестиваль «Велика коляда» проходитиме упродовж 7-19 січня на площі Музейній від Церкви Пресвятої Євхаристії.

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!