«Різдво забороняли й писали, що сектанти-християни святкують якогось там Христа», – Шумилович

1139 0
Попри десятки спроб росії заборонити релігійні свята, українці все одно таємно святкували.
ФОТО: EVGENY KRAWS / FACEBOOK

ФОТО: EVGENY KRAWS / FACEBOOK

Цього разу Різдво 7 січня зустрітимуть на тлі повномасштабного вторгнення, як і ті, хто святкував 25 грудня. Через терористичні атаки ворога по критичних об'єктах для багатьох людей святкування може пройти без світла. Це не вперше росія намагається забрати можливість узагалі відзначати якісь свята. Так було і в радянські часи, коли українців називали сектантами, які «святкують якогось там Христа», забороняли і проводили роз’яснювальні роботи, однак це нічого не давало, каже в інтерв’ю медіа-хабу «Твоє місто» доцент кафедри культурології УКУ, працівник Центру міської історії Богдан Шумилович.

«Офіційно його (Різдво – ред.) не святкували, в радянських документах писали: сектанти-християни святкують якогось там Христа, треба проводити роз'яснювальну роботу. Її проводили, і це нічого не давало. Формально вони мали багато сили, забороняли, закривали церкви, але, якщо латентно практика не існує, вона нізвідки не відродиться», – каже він.

 

Богдан Шумилович додає, що вертепи організовували впродовж 1980-их, хоча й була формальна заборона. 

«Про те, що ми ходили на Великдень до церкви, вчителька доповідала в школу, викликали батьків, мама вибачалася, а ми й далі ходили. Якщо ж ми скотимось знову в якийсь ресентимент, шкодування, минуле: «Ой, Дід Мороз»... Які можуть бути розмови? Нема ніяких Дідів Морозів. Але це не означає, що ви можете Різдвом замінити Новий рік. От чому комуністи придумували того Діда Мороза? Бо вони не давали собі раду з релігійними святами, тому й придумали нові. Так і тут, треба придумати щось нове, паралельне. Польща і Італія супер консервативні країни, але вони святкують Новий рік, в них нема конфлікту», – додає Богдан Шумилович

Більше про те, чи повинні українці обирати між Новим роком та Різдвом; чому нам треба вивчати росіян, а не кенселити; через що галичани видавалися дивними Великій Україні; чому традиції майже неможливо відновити з нуля; як і ким замінити Діда Мороза та чому за це має взятися молодь читайте тут.

Софія Шавранська

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!