Київ

Російський бізнесмен Сомхішвілі звернувся до британських юристів у справі про стягнення з бюджету Києва $100 млн

777 0
Компанія Тамаза Сомхішвілі мала провести реконструкцію Харківської площі у Києві, однак у 2013 році інвестиційний договір було розірвано до початку будь-яких робіт. Тепер російський бізнесмен вимагає повернути 100 млн.
Тамаз Сомхішвілі (фото: Forbes)

Тамаз Сомхішвілі (фото: Forbes)

Британська юридична фірма Zaiwalla & Co, яка захищає російсько-грузинського та ще вочевидь і британського громадянина та інвестора Тамаза Сомхішвілі, домагатиметься відшкодування у Великобританії за дії, які, на переконання юристів, є «незаконними та дестабілізують судові процеси в Україні». Про це йдеться у заяві юридичної фірми.

Zaiwalla & Co – арбітражна та судова юридична фірма, яка представлятиме Тамаза Сомхішвілі як англійський юридичний радник та представник у справі про відстоювання його прав як інвестора в Україні в англійських судах та органах влади Сполученого Королівства – у зв'язку зі справою, що стосується органів міської влади міста Києва. Юридичнка компанія вже уповноважила провідного адвоката Лорда та Королівського Радника Едварда Гарньє розпочати провадження та виступати перед судом в інтересах Сомхішвілі.

У Zaiwalla & Co зазначили, що поки в Україні триває судовий розгляд справи, включно з нещодавніми слуханнями в Північному апеляційному суді, пан Сомхішвілі став, на переконання його юристів, «мішенню масштабної наклепницької кампанії».

«Публічна атака, яка ґрунтується на неправдивих звинуваченнях, виглядає як ретельно скоординована, включно з тиском на певні українські ЗМІ з метою придушити будь-яке неупереджене розслідування звинувачень і висвітлення правдивих фактів щодо пана Сомхішвілі, щодо його інвестицій в Україну та щодо спору з органами влади міста Києва», – зазначено в заяві фірми.

Юристи називають кампанію, що ведеться проти Тамаза Сомхішвілі, незаконною, і вважають, що вона має на меті «завдати шкоди його репутації як британського та міжнародного бізнесмена та інвестора, щоб вплинути на судове провадження, що триває».

У заяві вказується, що Тамаз Сомхішвілі має намір звернутися до державних органів та судів Великобританії, щоб притягнути до відповідальності «не лише виконавців атаки, а й тих, хто її організував та спонсорує».

Читайте також: колишньому керівнику російського «Лукойлу» Тамазу Сомхішвілі анулювали посвідку на проживання в Україні 

Нагадаємо, судовий процес ТОВ «Київ Термінал», бенефіціаром якого є Тамаз Сомхішвілі, триває з 2019 року. Суть претензій зводиться до того, що у 2007 році він виграв інвестиційний конкурс КМДА на проведення реконструкції Харківської площі Києва.

Однак, на думку позивача, протидія чиновників не дала йому можливості реалізувати проєкт, у 2013 інвестиційний договір було розірвано, а у 2019 році підприємець звернувся до суду вимагаючи компенсувати $25 млн "збитків" і $75 млн "втраченої вигоди".

У 2019 році Господарчий суд Києва частково задовольнив вимоги Сомхішвілі, постановивши стягнути з київського бюджету на користь «Київ Термінал» 671 млн грн ($25 млн). У травні 2021 Північний апеляційний суд повністю відмовив у задоволенні позову, ухваливши стягнути з компанії Сомхішвілі понад 1 млн грн судового збору. Однак у жовтні 2021 року суддя Верховний Суд відправив справу на розгляд назад до апеляції.

Сомхішвілі також звертався із відкритими листами до влади, у яких називає себе "британським інвестором" і погрожував міжнародним арбітражем до України

Раніше Сомхішвілі обіймав керівні посади у Лукойлі, Роснефтеекспорті та інших російських компаніях.

Крім цього, Тамаз Сомхішвілі є інвестором грузинського Науково-виробничого концерну "Штурмовики Сухого", який ремонтує та модернізує російські бойові літаки, зокрема, штурмовики Су, які ворог активно використовує в війні проти України.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!