Розтопити лід: 10 способів вдало познайомити новий колектив

28746 0
Часто доводиться запрошувати на вечірку людей з зовсім різних компаній. Тоді виникає багато хвилювань: про що вони можуть говорити, що їм робити разом, якщо їх геть нічого не поєднує між собою і т.д. Знайомо? Кожен хоча б раз в житті бував у такій ситуації. Навіть найбільш розкуті з нас в таких умовах почуваються дещо скуто та дискомфортно. Пригадайте, як ви вирішували цю проблему? Перше, що спадає на думку – більше алкоголю, їжі та музика гучніше.

На міжнародному рівні давно знайшли кращій вихід: жоден майстер клас, навчальні заходи або навіть корпоративні вечірки не обходяться без вдалого знайомства, яке від самого початку створює приємну та дружню атмосферу. Для цього існують так звані «айсбрейкери» - веселі ігри або завдання, які дозволяють більше дізнатись один про одного у неформальний спосіб, посміятись, позмагатись, та збудувати фундамент для подальшої співпраці. Це альтернатива питанню «розкажи про себе», яке більшість з нас змушує хвилюватись і почуватись незручно.

Ми знайшли 10 найкращих прикладів, які точно не дозволять нікому залишатись у куточку:

1.Як тебе звати?

Для початку треба познайомитись. Але хто з нас може похизуватись бездоганним та миттєвим запам’ятовуванням імен, коли їх так багато, і вони тільки раз прозвучали мимохідь? Можна, звичайно, начепити беджі, або постійно перепитувати, але є й більш веселі та ефективні способи.

Наприклад: стати (або сісти) в коло. Перша людина має запитати сусіда «Як тебе звати?». Той називає своє ім’я разом з прикметником, що найкраще його характеризує, але водночас починається на ту саму букву, що ім’я – Дратівлива Даринка, Педантичний Павло і т.д. Чим більш специфічні прикметники, тим краще ім’я відкладаються у пам’яті, і тим веселіше відбувається знайомство. Питання проходить по колу (наприклад, годинниковою стрілкою), але кожен перед тим, як представитися сам, називає імена та характеристики попередників. Остання людина в колі має назвати всі імена. 

2.Покажи себе

Це альтернативний варіант першого знайомства. Крім характеристик, непогано запам’ятовуються жести. Тож таким самим чином, можна не називати прикметник, а показувати певний жест (знов чим смішніше і специфічніше, тим краще). І так само по колу повторюються імена та жести кожного. Це швидко розряджає атмосферу та з перших кроків створює передмови для більш відкритого спілкування.

3.Вгадай мене з першого погляду

 

Скільки ви можете дізнатись про людину просто по зовнішньому вигляду? Вік, сімейний стан, професія, хобі, смаки, погляди.. вітаються будь-які ідеї. Є чудова нагода перевірити вашу проникливість.

Ця гра зручна тим, що вона легко адаптується під ситуації. Наприклад, якщо колектив повністю новий, кожен може вгадувати по одному (або більше) фактів про свого сусіда. Той  підтверджує або спростовує інформацію, додаючи більше деталей.

Якщо ж до старого колективу прийшла нова людина, можна запропонувати їй вгадати по одному факту про кожного присутнього, а потім кожен по черзі вгадує щось про неї.

4.Станьте в ряд по…

Залежно від кількості людей, можна або поділитись по невеличких групах, і змагатись на швидкість, або просто грати в цю гру разом.

Завдання дуже просте: треба якомога швидше встати в ряд по різних критеріях. Наприклад:

- По зросту/довжині волосся/розміру взуття, довжині великого пальця

- По віку/даті народження

- В алфавітному порядку по першій літері імені найкращого друга/назві улюбленої страв

- Кількості братів та сестер/тривалості роботи на останньому місці

Теми можна адаптувати під конкретну команду. Головний принцип – якомога швидше розташуватись у правильному порядку. Як саме це робити – вирішує команда.. Ця гра добре зближує – вона активна, потребує руху та швидкої реакції, породжує дух змагання і одразу будує команду. До того ж, це прекрасний спосіб дізнатись більше один про одного.

5.Правда чи брехня?

Чудовий спосіб трохи розтопити лід, якщо ви обмежені в часі, або як перший етап знайомства. Модератор пише або просто говорить 3 факти про себе, і попереджає, що один з них – брехня. Наприклад: в мене алергія на котиків, мене досі немає на фейсбуці, я 3 роки працював у Німеччині. Будь-що.  Учасники мають проголосувати, який з трьох фактів є брехнею. Потім модератор каже, чи це правильно визначили, та додає трохи інформації по кожному факту.

Але факти мають бути не очевидні (про зріст або колір очей), і найкраще – шокуючі. Наприклад, якщо миловидна дівчина каже: я люблю тварин, складно вгадати, що це неправда. Залежно від фактів, може бути дуже цікаво, весело та пізнавально.

6.Бінго для знайомства

 

Всі мабуть колись грали в Бінго в різних варіаціях. Ця гра може стати чудовим способом для знайомства.

Робите решітку 5:4 на шматку паперу, а в кожній клітині пишете по одному ствердженню. Наприклад: має карі очі, куштував найбільш екзотичну їжу, боїться комах, любить футбол, грає на музичному інструменті, говорить іноземною мовою, має 2 або більше домашніх тварини, має 2 або більше братів/сестер, полюбляє рано прокидатись та ін. Все, що спадає вам на думку.  

В кожного є ручка або олівець. Люди в хаотичному порядку рухаються простором і намагаються заповнити свої картки. Коли знаходиться людина, про яку це ствердження – правда, у клітину записується її ім’я. У кінці кожен має поділитись найцікавішим фактом, який він дізнався у ході спілкування.

7.Бліц-побачення

 

Всі мабуть чули про цю гру, але рідко згадують про неї, коли треба знайомити новий колектив. А дарма – це дуже весела гра, що ідеально підходить для  уникнення незручностей першого знайомства. 

Ідея дуже проста: враження про людину складається у перші хвилини спілкування, тому 20 хвилин буде цілком достатньо, щоб кожен присутній склав собі уяву про весь колектив. Люди сідають за столи, поставлені в ряд, і мають чітко виміряні 2 або 3 хвилини на те, щоб якомога більше дізнатись про свого партнера напроти. На початку можна дати людям трохи часу продумати питання, якщо потрібно.  Потім модератор подає сигнал, і люди напроти починають швидко знайомитись і ставити один одному запитання.

Найкраще на початку оголосити, що це не мають бути запитання HR менеджера на співбесіді, а щось справді неформальне і цікаве. По сигналу кожен пересувається на один стілець, і починається нова розмова з іншою людиною.

В кінці учасники можуть умовно обрати собі «пару» і подивитись, скільки повних пар набереться.

 

8.Поміняйся стільцями

Ще один чудовий спосіб дізнатись більше один про одного в активний і дуже веселий спосіб.

Стільці виставляються по колу, в центрі якого встає модератор (на нього не має бути стільця!). Він каже якийсь факт про себе, наприклад «я ніколи не був в Амстердамі», або «на мені є нижня білизна». Всі, хто теж ніколи не був в Амстердамі та носять нижню білизну, мають встати і знайти собі новий стілець. Умова:  не можна сидіти, якщо факт є правдивим про тебе, і не можна повертатись на той самий стілець.

Обережно! Гра дуже збуджує людей, іноді трапляються «аварії» - зіткнення, перегорнуті стільці та просто сурове, але дуже смішне змагання за вільне місце.

 

9.Приверни мою  увагу

 

Веселе завдання для тих, хто любить поговорити та послухати. Викликаються волонтери, які будуть говорити на прості задані теми. Можуть обрати теми самі – погода у Львові, мандри, політика і т.д. Говорити треба перед слухачами, але говорити ОДНОЧАСНО. По закінченні хвилини публіка обирає, на кому довше трималась увага. Цікаво, коли спікери достатньо креативні і експресивні.

 

 

Що нас об'єднує?

Ця гра допомагає більше дізнатись один про одного а також знайти точки перетину між учасниками.

Люди діляться на невеличкі команди десь по 5 учасників. Завдання – першими знайти 10 унікальних речей, які вас об’єднують, крім очевидних (всі носять взуття або сплять вночі – це не рахується). Можна брати хобі, чи «всі пішли у школу з 7 років», знак зодіаку, що завгодно.

В кінці всі діляться своїми знахідками з іншими командами та обирають найцікавіші факти.

 

Яна Біляєва

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!