СБУ викрила львів'янина, який постачав «Роллс-Ройси» та «Майбахи» до рф

1814 0
Замовляв автомобілі пропагандистський телеканал russia today.
Фото: СБУ

Фото: СБУ

Служба безпеки України викрила львівського бізнесмена, який в обхід санкцій постачав до рф «Роллс-Ройси» та «Майбахи». Про це повідомили в СБУ.

До організації нелегального експорту причетний львівський підприємець, який раніше проживав у росії і має там власний бізнес. Він скористався тим, що більшість світових автокомпаній вийшли з ринку рф. Зокрема, підозрюваний налагодив схему переправлення елітних авто на територію росії в обхід міжнародних торговельних обмежень.

Замовляли автомобілі представники топменеджменту «Газпрому» і пропагандистського телеканалу «russia today».

Слідчі встановили, що з серпня 2022 до березня 2023 року фігурант нелегально переправив російським «замовникам» 45 автомобілів на загальну суму понад 3 млн євро. Він купував преміальні транспортні засоби в українських автосалонах та оформлював їх на підконтрольні комерційні структури. Потім за підробленими документами бізнесмен переправляв їх транзитом через територію Євросоюзу до білорусі, а звідти - до росії.

Крім того, львівський підприємець подав до Державної податкової служби України заяву на відшкодування ПДВ на загальну суму понад 6 млн грн. Співробітники Служби безпеки викрили цю оборудку і заблокували її.

Під час обшуків за місцями перебування зловмисника у Києві та Львові виявили:

  • 35 печаток підприємств, у тому числі офшорних компаній, задіяних у «схемі»;

  • ​фінансово-господарську документацію, мобільні телефони та комп’ютери із доказами незаконної діяльності.

Також за поданням СБУ накладено арешт на майно учасників оборудки на загальну суму понад 700 млн грн.

Читайте також: СБУ на Львівщині викрила осіб, які підтримували війну в Україні

До списку заблокованих активів входять корпоративні права на 17 підприємств, більше ніж півсотні нежитлових виробничих приміщень у різних регіонах України, у тому числі в Криму, 22 квартири у Києві та Львові, майже три десятки земельних ділянок і більше ніж 40 елітних автомобілів.

На підставі зібраних доказів організатору злочинної схеми повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);

  • ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 366 (службове підроблення);

  • ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем в особливо великих розмірах).

СБУ проводить комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Нагадаємо, що на Львівщині Служба безпеки України викрила чоловіка, який підтримував злочинні дії російських окупантів.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

ТЕГИ: СБУ

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!