Київ

Ще п'ятьох «беркутівців» судитимуть за розстріли на Майдані

686 0
«Беркутівців» судитимуть заочно, оскільки нині вони переховуються в Росії.
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Прокурори скерували до суду обвинувачення стосовно п'яти колишніх міліціонерів роти спецпризначення «Беркут» у справі про розстріл акції протесту на Майдані у лютому 2014 року. Про це інформує Офіс генерального прокурора.

Як з'ясувало слідство, 20 лютого 2014 року на вул. Інститутській у Києві обвинувачені виконали наказ тодішнього керівництва держави і застосували до мітингувальників табельну та автоматичну зброю. Унаслідок цього загинули 48 людей, ще 90 протестувальників дістали вогнепальні поранення.

Пізніше знаряддя скоєння злочину були викрадені, пошкоджені та приховані. Під час розслідування частину зброї знайшли та ідентифікували.

Обвинуваченим інкримінують:

  • незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів (ст. 340 КК України);
  • перевищення службових повноважень (ч. 3 ст. 365 КК України);
  • вчинення терористичного акту (ч. 3 ст. 258 КК України);
  • умисні вбивства (п. п. 1, 5, 12 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • закінчені замахи на умисне вбивство двох і більше учасників акцій протесту (ч. 2 ст. 15 КК України);
  • викрадення табельної вогнепальної зброї (ч. 2 ст. 262 КК України).

 

Через те, що обвинувачені переховуються на території країни-агресора і набули громадянства РФ, справу в суді розглядатимуть за заочною процедурою (in absentia).

Нагадаємо, що 13 жовтня Державне бюро розслідувань завершило і передало до суду справу щодо шести «беркутівців», які були безпосередніми виконавцями масових розстрілів активістів Євромайдану у 2014 році.

18 жовтня Святошинський районний суд Києва виніс вирок п’ятьом беркутівцям.

 Павла Аброськіна та Сергія Зінченка засудили до 15 років позбавлення волі. Заступнику командира полку Олегу Янішевському призначили довічне ув'язнення. Усі троє переховуються у росії після обміну полоненими у 2019 році.

Спецпризначенців Сергія Тамтуру та Олександра Марінченка суд виправдав. 

В Офісі генпрокурора нагадали, що за вчинення злочинів проти майданівців до кримінальної відповідальності загалом притягнуті 35 громадян, стосовно 20 обвинувачених триває судове провадження, щодо 10 підозрюваних досудове розслідування завершене, триває ознайомлення з матеріалами справи.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!