Що має побачити кожен львів’янин. Кам’яниця Шульців

9134 0
Будинок є яскравим прикладом старої елітної австрійської забудови.
Фото: Архітектура Львова

Фото: Архітектура Львова

У районі Підзамче, яке часто у Львові називають «недолюбленим», на вулиці Богдана Хмельницького, 56, розташована кам’яниця Шульців. Звідси до центру трамваєм №6 три зупинки, або до перехрестя з Гайдамацькою, далі — по Замарстинівській максимум півгодини пішки. До станції «Підзамче» — 10 хвилин ходьби.

Віллу, який є яскравим прикладом елітного австрійського житла кінця ХІХ століття,  для власного помешкання побудували у 1896 році брати-архітектори Ян та Кароль Шульц. Яна вважають засновником львівської сецесії. Крім цього, він збудував такі віллу Гломбінської на Драгоманова, військове казино на Фредра, вілла Домбчанської на Чайковського та низка житлових будинків на Галицькій та площі Ринок.

З 1935 року її власниками були Джозеф і Регіна Катз, а нині його використовують як житловий будинок. Реставрацію зовнішнього фасаду не проводили давно, однак історичну браму відреставрували 2014 року, у межах проекту «Ревіталізація Підзамче».

Зовні будинок виконаний у стилі неоренесансу з елементами маньєризму. Під одним із вікон із вулиці Хмельницького зберігся напис, що свідчить «Ян і Кароль Щульц, архітектори і власники, збудували цей дім для власного вжитку 1896 року». Вікна оздобленні фігурками людей та кольоровими сплетіннями.

Будинок двоповерховий, всередині й досі збереглися автентичні сходи та перила. Над вхідною брамою вікно оздоблене вітражами, а стеля — кольоровими розписами.

 

Вікторія Ейсмунт

За матеріалами «Фотографії старого Львова»,

Wikipedia, книга записів мешканців Львова (1916),

Facebook-сторінка «Архітектура Львова»




Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!