Що має побачити кожен львів'янин: обсерваторія Львівської політехніки

6768 0
Tvoemisto.tv продовжує публікувати цікаві факти про визначні місця Львова. Сьогодні пропонуємо вам 7 фактів про міський осередок «зоряної науки» – обсерваторію «Львівської політехніки».

1. Обсерваторія «Львівської політехніки» – одна із найдавніших обсерваторій в Україні та Центральній Європі. Вона заснована у 1877 році. Під час активної роботи була Австро-Угорською.

2.Обсерваторія не має окремої будівлі. Вона розміщена на даху головного корпусу «Львівської політехніки».

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Палац Потоцьких

3. Багато речей тут збереглося ще з часів Австро-Угорської імперії. Тому обсерваторія всередині нагадує музей. Співробітники планують створити справжню виставку інструментів, що залишилися. Серед них електронні машини 60-70-х років минулого століття, проектор 80-х років та астрономічний універсальний інструмент фірми «Т.Ertel&Sohn».

4. Другим керівником обсерваторії у 1894–1909 рр. був чеський астроном, геофізик і математик Ласка Вацлав. На його честь назвали астероїд головного поясу 7441 Ласка, відкритий у 1995 році.

 Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Дахи Львова з храму Ольги та Єлизавети

5. Власне астрономічні спостереження у обсерваторії проводили лише до 1941 року. Під час Другої світової війни більшість інструментів розграбували, а потім спостерігати за небесними зорями виявилося неможливим через потужне освітлення в місті. Натомість сьогодні тут слідкують за супутниками, коливанням полюсів Землі та іншими змінами нашої планети. А отримані дані використовують, зокрема, для вирішення завдань земельного кадастру. Астрономічні спостереження проводяться лише як навчальні – для студентів інституту геодезії.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: Вірменський квартал

6. Основний інструмент на астрономічній обсерваторії сьогодні – GPS-станція з назвою пункту «SULP». За її допомогою спостерігають за штучними супутниками Землі.

7. До астрономічної обсерваторії Політехніки можуть потрапити відвідувачі. Наприклад, під час проведення науково-популярних лекцій. Такі лекції та практичні заняття вже проводили у жовтні цього року в рамках гуртків для людей різного віку.

За матеріалами сайтів: uk.wikipedia.org, lp.edu.ua, www.032.ua, Твоє місто

Підготувала Яна Гончарова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!