Що має побачити кожен львів'янин: органний зал

5301 0
Tvoemisto.tv продовжує публікувати цікаві факти про визначні місця Львова. Сьогодні пропонуємо вам 7 фактів про споруду, у якій був костел, будинок праці, клуб, спортзал та навіть в’язниця, – органний зал Львівської консерваторії імені Миколи Лисенка.
фото: lviv-online.com, places.biz.ua

фото: lviv-online.com, places.biz.ua

1. Органний зал Львівської консерваторії ім. М. Лисенка розміщений в будівлі костелу Марії Магдалини. Історія цього храму розпочалась в 1600 році маленьким конфліктом. Спочатку Домініканський орден збирався побудувати його на Сокільницькій дорозі (тепер вулиця Дорошенка). Проте міська влада виступила проти, бо не хотіла мати на горі укріплений пункт, який у випадку штурму та захоплення міг бути небезпечним для міста і його жителів. Будівництво перенесли за міські мури, на місце давнього дерев’яного костелу. Це відклало завершення робіт на тридцять п’ять років. Тільки в 1635 році костел і комплекс прилеглих споруд повністю закінчили.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин: «львівський Гоґвортс»

2. Костел кілька разів потерпав від військових кампаній. У 1648 році його захопили війська Богдана Хмельницького, а на початку ХVІІІ століття – пограбували та підпалили шведські солдати. Пізніше, вже у 1918 році, сакральна споруда стояла на лінії фронту між польською та українською арміями, які боролися за Львів, тож знову була пошкоджена. Тоді артилерійські снаряди потрапили у вежі та дах, пошкодили стіни.

3. За час існування в будівлі костелу розміщувалися різні заклади. Так, коли до Львова прийшла Австро-Угорська імперія, тут облаштували канцелярію державних маєтків, потім міський будинок праці. А в 40-х роках ХІХ століття відкрили в’язницю для жінок, яка проіснувала до 1923 року. У післявоєнні радянські часи приміщення використовували як клуб та спортзал. І тільки у 1969 році споруду остаточно передали у власність Львівської філармонії.

4. Сучасний вигляд костел отримав протягом 1870-90-х років. У ньому поєдналися риси ренесансу та бароко. До головного порталу добудували сходи з терасою. Тоді ж храм отримав саме такі вежі, як має зараз. А в Національному музеї Кракова досі зберігається проект перебудови веж костелу 1861 року, який так і не був втілений у життя.

Читайте також: Що має побачити кожен львів'янин: обсерваторія Львівської політехніки

5. У 1936 році в костелі поставили найбільший дотепер в Україні орган (4 тисячі труб) фірми «Rieger-Kloss». Цікаво, що первинно орган мав 70 регістрів, з яких 12 були розміщені окремо, в іншому кінці залу в спеціальній шафі. Для того, щоб орган звучав повноцінно, треба було відчинити спеціальне віконечко у вівтарній частині. Мав музичний інструмент і додатковий пульт управління в самому вівтарі.

6. У 1995 році під час розкопок від вівтарною частиною костелу археологи виявили скарб з 28 монетами золота вищої проби. Зараз його зберігають у Львівському музеї історії релігії, а нумізматичну вартість всіх монет оцінюють у 35 тисяч доларів.

7. Також під час розкопок під склепінням вівтарної частини храму знайшли таємну крипту. Це квадратне приміщення без входу. Археологам не вдалося довідатися, що саме у ньому розміщується. Припускають, що це могла би бути домініканська бібліотека чи якесь сховище.

Як потрапити?

Органний зал Львівської консерваторії ім. М. Лисенка розміщений на вулиці С. Бандери, 10.

За подіями можна слідкувати на сторінці Органного залу в facebook.

За матеріалами сайтів: risu.org.ua, uk.wikipedia.org, velychlviv.com.

Підготувала Яна Гончарова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!