Криклій «за» те, щоб Львів долучився до проєкту з будівництва оновленої системи приміських експресів

2747 0
Для того, щоб запустити міський електричний експрес, який зможе об’єднати і міські, і міжміські перевезення, потрібно зважати на три аспекти.

Львів може долучитись до масштабного проєкту з будівництва оновленої системи приміської електрички  – City Express, їх запуск готують у Києві, Дніпрі та Харкові. Про те, як це можливо реалізувати, під час дискусії на Тvoemisto.tv розповів міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

«Я переконаний, що Львів теж, як велике туристичне місто, має долучатись до цього проєкту. Це має бути співпраця кількох гілок влади та міст супутників. S-bahn має розвантажити автошляхи, запропонувати більш екологічний та великогабаритний міський електричний транспорт і це найбільш універсальний вид транспорту», – зазначив він.

Для того, щоб запустити міський електричний експрес, який зможе об’єднати і міські, і міжміські перевезення, потрібно, за словами міністра, зважати на три речі.

Читайте також: Як швидко збудувати у Львові першу лінію метро

«Питання, які досі по Україні не вирішені – це оновлення рухомого складу. Тут може бути співпраця з європейськими інституціями. ЄІБ, ЄБРР – вони цінують подібні проєкти, які розвантажуть транспортну складову, заміщують її більш екологічною.  Вони готові будуть підтримувати. ЄІБ дає пільгові кредити для Львова по міському транспорту, тож це може бути і для міського експресу», – зазначив Владислав Криклій.

Він також зазначив, що друге – підтримка Укрзалізниці. Вона, як каже міністр, готова надати підтримку таким проєктам у частині диспетчеризації, організації руху, частково в частині інфраструктури.

Третє – система компенсацій. Міністр зазначає, що це важливо для того, аби проєкт працював системно, а не зупинився, як це було із міською електричкою у Києві.

Читайте також: S-Bahn по-львівськи, або Що допоможе Львову запустити міську електричку

«У Києві запустили міську електричку кілька років тому, залізниця була готова, місто було готове, але не було публічних договорів, зобов’язань, не компенсувалася частина витрат. Не будо складової, яка могла б виплачуватися на ремонт і утримання рухомого складу. Це все стало на заваді і проєкт зупинився. Зараз спробуємо дати йому друге життя», – додав він.

Нагадаємо, в Україні анонсували будівництво оновленої системи приміських експресів City Express у столиці. Після запуску у Києві проєкт електричок запустять у інших містах, Дніпрі та Харкові. Львова наразі у планах немає, хоча мешканці Львова вважають транспортну проблему топовою у місті.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!