Що таке біль, як навчитися правильно його відчувати та коли потрібно звертатися до лікаря

2326 0
Наразі медики виділяють три основні типи болю.
Фото умовне/Unsplash

Фото умовне/Unsplash

Біль вважають неврологічною проблемою, хоча він може вказувати на різні захворювання. Саме тому до нього важливо прислухатися, бо кожна людина сприймає його по-своєму.  Про це під час медичного ток-шоу «Консиліум» Тvoemisto.tv розповів невролог медичного центру «Дельта Мед» Мирослав Боженко.

«Він є «сторожовим псом» нашого здоров'я, завдяки болю людина може зрозуміти, що щось треба виправити, і це може врятувати від погіршення ситуації», – вказав він. 

Окрім того, невролог заявив, що у 2020 році змінились визначення болю

«Це емоційне і фізичне переживання, яке тепер зосереджене більше на особистісних моментах. Індивідуальне відчуття болю людиною мусить поважатися, бо біль, який відчуваю я, може бути зовсім інакший,а ніж той, що відчуває хтось інший. Людина може моделювати будь-які відчуття в своїй голові. Приємне відчуття може перевести у відчуття болю і навпаки, не маючи жодних подразників», – пояснює невролог

Також він пояснив, що є три основні типи болю: ноцицептивний, нейропатичний, ноципластичний та різні їх комбінації. Коли людина порізалася – це ноцицептивний біль, бо відбувається подразнення ноцицепторів, пов'язаних із прийняттям болю. Нейропатичний біль виникає внаслідок зміни в нервовій тканині. Через її ураження виникають ектопічні вогнища, які дають імпульси, а вже мозок продукує відчуття болю. Майже два роки тому виокремили ноципластичний біль, який раніше був підтипом нейропатичного.

Ортопед-травматолог Юрій Синюк зазначив, що такі больові відчуття як крепатура після занять у спортзалі, біль у стопах після походу в гори, біль унаслідок забою або падіння переважно минають без втручання лікаря і вживання ліків. Але коли біль триває три-п’ять днів, стає більш інтенсивним, приєднуються інші симптоми, тоді треба звернутися по допомогу до медиків.

Детальніше про те до якого лікаря йти при тривалих болях, чому наш мозок може подавати сигнали про біль, якщо для цього немає фізичних причин, що робити, якщо лікар не може поставити діагноз чи знайти правильне лікування, Tvoemisto.tv з’ясовувало разом зі спеціалістами у новому випуску медичної програми «Консиліум». Детальніше – за посиланням

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube. Генеральним партнером випуску є Медичний центр «Дельта Мед».

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!