Що відомо про вулиці, які нещодавно перейменували у Львові

3765 0
Tvoemisto.tv розповідає про історію вулиць Івана Федоровича, Іллі Ріпина та Робсона.
Вулиця Федорова/uk.wikipedia

Вулиця Федорова/uk.wikipedia

У Львові продовжують перейменовувати вулиці. Tvoemisto.tv розповідає про історію вулиць, які нещодавно переменували або ж скоро перейменують. 

Вулиця Івана Федоровича

Спочатку було декілька вулиць з різними назвами у Львові: Домініканська бічна, Руська бічна, Жидівська, кожна з яких мала свою історію та значення. У 1871 році ці вулиці були об'єднані під назвою Бляхарська, а з 1949 року вони стали відомими як вулиця Федорова, на честь Івана Федорова, засновника українського книгодрукування, вшановуючи 375-ту річницю галузі.

Як йдеться у книзі «1243 вулиці Львова» Ілька Лемка, Володимира Михалика та Георгія Беглярова, в архітектурному ансамблі вулиці Івана Федоровича переважають віденська сецесія, бароко та класицизм. Більшість будинків внесено до Реєстру пам'яток архітектури національного та місцевого значення. 

Однією з історичних будівель є Кам'яниця Грегоровичівська на розі з Вірменською вулицею, з історією, що сягає XIV століття. Ця будівля, первинно з'явилася не пізніше XVI століття та зазнала низки перебудов. У 1875 році добудовано третій поверх за проєктом будівничого Міхаеля Ґерля, гонтове покриття замінено на черепицю. Незначні перебудови відбувались у радянський час. 

Кам'яниця Грегоровичівська

Вулиця Іллі Ріпина

Історія переіменувань вулиці:

  •  Рєпіна І. (з 1944)

  •  Реваковича (з 1944 до 1944)

  •  Romangasse (з 1943 до 1944)

  •  Rewakowicza (з 1933 до 1943)

  •  Pszczelna (з 1913 до 1933)

  •  Zdrowa (з 1908 до 1913)

Вулиця розташована у Личаківському районі Львова та названа на честь Іллі Рєпіна – українського художника із козацького роду на прізвисько Ріпа, стар. Рѣпа. Вулицю перейменували відповідно до українського правопису – Ілля Ріпин. 

Вулиця Рєпіна у Львові

Читайте також: У громаді на Львівщині перейменують п'ять вулиць

Вулиця Робсона

Вулиця Робсона у Львові планують перейменувати та приєднати до іншої вулиці. Про це йдеться в ухвалі на інформаційному порталі депутатів Львівської міськради. 

Відтак приєднати вул. Робсона до вул. Широкої з відповідною заміною поштових адрес. 

У межах цієї ухвали Залізничну райадміністрацію зобов’яжуть виготовити та встановити на будинки нові таблички, а ЛКП «Міський центр інформаційних технологій» внести зміни до бази даних, електронних карт міста, вебсторінки міської ради та інших джерел інформації. 

Вулиця Робсона
Нагадаємо, що львів'яни просять перейменувати площу Липневу. Вона досі не декомунізована й названа на честь приходу до Львова радянських окупаційних військ 27 липня 1944 року. Тепер тут паркувальний майданчик. Чи варто її нарешті перейменувати, чому саме звідси, кажуть, почався львівський урбанізм і чому тут так і не влаштований довгоочікуваний громадський простір, Tvoemisto.tv запитало в активістів та архітекторів у матеріалі.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!