Пікети біля міськради. Чого вимагають депутати, як відреагував Садовий і що думають волонтери

1099 0
Загальна сума видатків Львова на військові частини становить 2,1 млрд грн.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Сьогодні, 28 вересня, депутат Львівської міської ради від «Європейської солідарності» Олексій Різник ініціював пікет біля міської ради. Основною вимогою пікетувальників до мера Львова Андрія Садового було виділення 2 мільярдів гривень на допомогу Збройним Силам України. 

Як видно на відео, підтримали Різника щонайменше кілька нетверезих чоловіків.

Такий ж пікет відбувся у середу, 27 вересня.

У чому конфлікт

Передумовою стало те, що вперше, 2 березня 2023 року, під час сесії Львівської міськради голова комісії архітектури, містобудування та розвитку територій Львівської міськради Олексій Різник, вніс пропозицію на розгляд ради про те, щоб погасити борги перед підприємцями та відправити на ЗСУ 1,5-2 мільярда гривень. Тоді «за» проголосували лише 12 депутатів, відтак рішення не прийняли. Окрім того, депутати Олексій Різник та Юрій Ломага підготували ухвалу із пропозицією виділити 680 млн грн на фінансування Програми заходів щодо підготовки Львівської громади до національного спротиву.

Пізніше Різник написав у Facebook, що Львівський міський голова розповсюджує дезінформацію в заяві про готовність міста поділитись частиною ПДФО для потреб ЗСУ.

«Андрій Іванович, коли Ви планували віддати 2 мільярди, більшість з яких лежить на депозитах під проценти? Адже в березні Вам було це ще не зрозумілим… Нехай голосування, коли львівські депутати поділили 2 мільярди гривень на «бруківку і дерева», а не віддали на потреби ЗСУ, залишиться на совісті кожного депутата, який проголосував «ЗА», – написав депутат.

Кульмінацією конфлікту стала відмова виконавчого комітету Львівської міськради включити до порядку денного питання про фінансування програми заходів, пов’язаних із національним спротивом. Відповідне рішення під час засідання виконкому 27 вересня запропонував міський депутат Олексій Різник. Перший заступник мера Андрій Москаленко не погодився додати питання про зміни до бюджету до порядку денного.

Відповідь міської ради

Мер Львова Андрій Садовий відреагував на законопроєкт про перерозподіл військового податку на доходи фізичних осіб. Він наголосив, що нові правила мають бути прозорими та повинні діяти лише на період воєнного стану. 

«Закон забороняє містам купувати зброю для армії, а зброя потрібна. Якщо ці кошти допоможуть нищити ворога, то ми у Львові готові поділитись з державою частиною нашого ПДФО. Але в мене є 2 пропозиції, які прошу почути і врахувати у законопроєкті:

– прозорість. На скільки це можливо в мілітарному контексті. Гроші військових мають йти на потреби військових;

– перерахунок військового ПДФО до державного бюджету замість місцевого має діяти лише на час воєнного стану. Після перемоги все треба повернути на свої місця. У буквальному значенні», – зазначив Андрій Садовий.

Водночас сьогодні, 28 вересня, на сесії Львівської міської ради депутати підтримали збільшення видатків на військові частини до 1 млрд грн. До вже існуючих 750 млн додадуть 250 млн грн, які виділять з коштів, отриманих на військових облігаціях.

«Сьогодні ми очікуємо повернення військових облігацій у сумі 597 млн грн – це ті, які ми купили цього року. Пропонуємо, щоб ця сума була розподілена на дострокове закриття деяких кредитів – 275 млн грн, а на програму спротиву – це 250 млн грн. Так, загалом витрати на програму спротиву становитимуть 1 млрд грн, бо там вже є 750 млн грн. І третя зміна – 72 млн грн додатково на резервний фонд», – пояснила Вікторія Довжик, директорка департаменту фінансової політики Львівської міської ради.

Загальна сума видатків Львова на військові частини становить 2,1 млрд грн. 

Читайте також: Садовий пояснив, чому не всі бюджетні кошти скеровують на армію

Що про це думає львівський волонтер

Львівський волонтер Святослав Літинський, який вже тричі проводив одиночний пікет біля ЛОВА «Спочатку дрони – потім стадіони», пояснив, чому він не проводить мітинги під Львівською міськрадою. За його словами, порядок бюджетів ЛОВА та ЛМР та використання коштів на некритичні потреби можуть бути співмірними, однак під час війни військова адміністрація керує всім, а цивільна адміністрація міста лише своєю ділянкою. Тому, на думку волонтера, більш логічно з такими питаннями звертатися до обласної адміністрації. 

«У Львові є утворена комісія, яка щодня переглядає тендери всіх міських комунальних підприємств та пріоритизує їх. Нам варто як мінімальний критерій допомоги армії брати те, що ми не маємо за кошти військових вирішувати міські питання. Зокрема, Львів за цей рік отримає 1 млрд 700 млн від військових, і якщо ми витрачаємо трохи більше на безпосередні потреби армії, а не на інфраструткуру, то це мінімально прийнятний результат», – зазначив Святослав Літинський.

Волонтер вважає, що видатки Львова на військові частини є співмірними до бюджету. 

Нагадаємо, що 21 вересня затвердили розпорядження «Про обмеження здійснення публічних закупівель Львівської міської територіальної громади в умовах воєнного стану». Згідно з цим документом забороняється проводити будь-які закупівлі товарів, робіт і послуг в електронній системі «Прозорро» без отримання попереднього погодження. 

Наталія Вареник

___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!