Швейцарія відхилила запит Німеччини на реекспорт боєприпасів до України

1410 0
Відмову аргументували тим, що Швейцарія є нейтральною країною.
БМП Marder/Фото: з відкритих джерел

БМП Marder/Фото: з відкритих джерел

Нейтральна Швейцарія загальмувала постачання німецької бронетехніки в Україну, заблокувавши реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва, які використовуються в бойових машинах піхоти Marder, які б Київ хотів отримати від Берліна, пише Reuters. Наскільки відомо, швейцарські боєприпаси використовують для німецьких БМП Marder, які Україна сподівається отримати.

Відповідь на обидва виявилась негативною з посиланням на те, що Швейцарія є нейтральною країною і критерії, прописані для прийняття таких рішень, зокрема обмеження на постачання зброї у зони конфлікту, не дозволяють схвалити запит.

Читайте також: МЗС Австрії проти вступу України до Євросоюзу

«На обидва запити Німеччини було надано негативну відповідь з посиланням на швейцарський нейтралітет та критерії обов'язкової відмови відповідно до законодавства про військові матеріали», — йдеться у заяві.

Минулого місяця країна відхилила схожий запит Польщі. А раніше країна відійшла від свого нейтралітету і підтримала санкції Європейського Союзу проти росії, але заявляла, що її нейтральний статус все ж не дає змоги постачати зброю в зони конфлікту.

Додамо, що німецькі бойові машини піхоти Marder використовують боєприпаси, вироблені у Швейцарії. Нині виробник цих машин оборонний концерн Rheinmetall просить федеральний уряд в Берліні надати дозвіл на їх постачання Києву. Йдеться про 100 машин.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!