У Львові витратили 18 млн грн на камери. Скільки ще потрібно для безпеки львів'ян

2076 0
Цього року у Львові планують встановити ще 500 камер.
Фото: lvivpost.net

Фото: lvivpost.net

У Львові торік встановили майже шість сотень камер відеоспостереження і на це використали 18 мільйонів гривень. Камери допомагають у розшуку людей, вкрадених авто, фіксують порушення на дорогах. Цього року місто планує закупити ще п’ять сотень, втім для повного охоплення Львова потрібно щонайменше три тисячі таких систем. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповів керівник управління безпеки міста Юрій Діль.

Читайте також: У Львові демонтували комплекси для фіксації порушень ПДР

«Такі системи встановлюємо спільно з національною поліцією України. Зараз у Львові понад 650 камер. Камери є трьох типів – для розпізнавання обличь, номерних знаків і оглядові. Загалом у Львові закрито весь периметр міста – основні перехрестя та кільцеві розв’язки», – розповідає він.

Інформацією з камер користуються всі правоохоронні органи, НАБУ, ДБР, СБУ, а також Національна поліція.

«Ці камери слугують переважно для доказової бази. Поліція звертається із запитом, до прикладу, якщо фіксує проїзд по смузі громадського транспорту на якійсь вулиці, їм надсилають інформацію. Так вони мають доказову базу для водія, щоби його оштрафувати. Допомагають системи у пошуку викрадених авто. Торік було понад 2 тисячі звернення», – каже Юрій Діль.

Також інформацію із тих систем можуть отримати і адвокати.

Читайте також: У Львові запрацюють 32 камери розпізнавання облич

Цього року планують встановити ще 500 камер. На них потрібно понад 20 мільйонів гривень. Фінансування планують закласти у бюджет розвитку на 2021 рік. Юрій Діль каже, що, за підрахунками фахівців, Львову потрібно щонайменше три тисячі таких систем, тоді, каже він, складно буде втекти непоміченим.

«Камери, що розпізнають обличчя досить дорогі, встановлені переважно на в’їздах у місто, їх у Львові понад 50. Ними користуються переважно криміналісти, СБУ. Оглядових камер у Львові найбільше. Дуже багато ситуацій, коли ці системи допомагають. Якось у Львові загубилась дитина з туристичної групи. Правоохоронцям повідомили, декілька хвилин і по камерах її знайшли», – каже він.

Юрій Діль також розповідає, що цього року з допомогою цих систем затримали щонайменше чотири кримінальні групи, які грабували квартири львів'ян.

«Поліція мала дані про їх транспортний засіб. Легко з’ясували їхнє місце знаходження за камерами. Вони дуже допомагають у пошуку осіб», – додає він

Читайте також: За рік у Львові завдяки камерам спостереження зафіксували понад 500 аварій

Також Юрій Діль каже, що торік у Львові встановили 4 «острівці безпеки». «Це такі пункти де мешканці можуть повідомляти про небезпеку чи про якусь подію на гарячу лінію міста чи на 102. Вони є у парку Богдана Хмельницького та парку Івана Франка, два на Високому Замку по дорозі до оглядових майданчиків», – каже він.

Нагадаємо, у Рясному, Рясному-2 та Кам’янці встановлять понад 140 камер відеоспостереження. Камери планують встановити у місцях великого скупчення людей.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!