Скільки ухилянтів від військової служби ув'язнили у 2023 році

1679 0
Торік було відкрито 1 257 справ про ухилення від військової служби.
Колаж ТСН.ua

Колаж ТСН.ua

Понад тисячу вироків отримали українці у судових справах про ухилення від військової служби у 2023 році. Обвинувачені отримали як умовні, так і реальні строки позбавлення волі до 5 років. Про це йдеться на порталі Opendatabot.

Як йдеться у повідомленні, у 2023 році було відкрито 1 257 справ. Із них 60 кримінальних проваджень завершилися реальним ув’язненням.

120 вироків ухилянтам вже винесли у січні 2024 року. Це 54% від загальної кількості вироків за цією статтею за увесь 2022 рік.

Читайте також: Як вручатимуть повістки за новим законопроєктом. Пояснення

Додамо, від самого початку війни у 2014 році сумарно було ухвалено 3 746 вироків ухилянтам. Третина з них припадає на 2023 рік.

Перший пік покарань ухилянтів трапився у 2015 році: тоді було ухвалено 1 596 вироків. Далі їх кількість поступово спадала, досягнувши 8 доведених до кінця справ у 2021 році. Проте вже в перший рік Великої війни таких справ побільшало у 20 разів — до 249 вироків.

Нагадаємо, комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав поправку про виключення із законопроєкту про мобілізацію норми щодо заходів упливу за ухилення від мобілізації. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!