Київ

Сквер на київському Печерську залили бетоном. Що думають екологи?

907 0
Екологи закликають міську владу не втручатися у дику природу
Фото: КЕКЦ

Фото: КЕКЦ

Сквер на вулиці Бастіонній на Печерську перетворився на бетонний парк. Екологи з Київського еколого-культурного центру кажуть, що облаштування зелених зон бетоном вбиває дику природу у столиці. Про це заявив директор громадської організації «Київський еколого-культурний центр» Володимир Борейко.

«Подивиться, во що перетворений колись зелений сквер по вул. Бастіонній біля ботсаду в Києві.Нема трави, нема кущів, нема птахів та комах, залишилось тільки декілька дерев. І все це в бетоні. Плюс спека. Зато скільки бабла підняли на цементуванні! Так міська влада перетворює зелений Київ в бетонне гетто», - йдеться у дописі КЕКЦ у facebook.

Еколог назвав такі випадки упорядкування скверів із використанням занадто великої кількості бетону -  гламуризацією зелених зон.

«Береться ділянка  дикої природи – шматок лісу, озеро і його починають «ушляхетнювати» – вирізають кущі, коситься трава, рубаються старі дуплисті дерева з білками, прокладаються доріжки з плиткою, ставляться лавочки, ліхтарі. Потім тут з’являються паркування, МАФи та генделі. Яскравий приклад-наполовину знищений шинками Гідропарк або нова улюблена іграшка Кличка - парк Наталка, де завдяки гламуризації було знищено цінний куточок природної заплави Дніпра», - заявляє Борейко.

У КЕКЦ нагадали, що зараз ведуться роботи з упорядкування парків на Оболонському острові, відомому своїми червонокнижними сибірськими ірисами, на черзі Труханів острів - велика ділянка дикої природи, з унікальними заплавними озерами.

Борейко додав, що забудовники з ТОВ «Галерна затока» хочуть «гламуризувати ще дві великі ділянки київської дикої природи-урочище Покал біля Галерного острова, відоме своїми дикими орхідеями, та урочище Циганщина біля Пирогово».

«І це при тому, що завдяки хаотичній антиекологічній забудові Києва практично повністю знищені ділянки дикої природи. З 222 заповідних об’єктів (без урахування НПП Голосіївський), у Києві є лише 9 заповідних репрезентативних ділянок дикої природи. Це Жуків острів, Лиса гора, Осокорківські луки, Деснянські луки, Троєщинські луки, Муромець-Лопухувате, Острови Ольжин-Козачий, Золотий ліс у Пуща-Водиця, Межигірсько-Пуща-Водицький (усі вони створені за ініціативою Київського еколого-культурного центру). Але ці 9 заповідних ділянок дикої природи становлять лише 4% від усіх ПЗФ Києва!», - йдеться у заяві КЕКЦ

Як зазначають екологи, все інше — це міські парки, ботсади, сквери, окремі дерева, міські озера, які не мають особливої ​​користі  для охорони рідкісного біорізноманіття. Натомість на 9 заповідних ділянках дикої природи Києва охороняється до 95% рідкісних видів флори та фауни.

«Ми не проти гламуризації окремих паркових зон Києва. Зараз у Києві налічується 127 парків та близько 500 скверів. Будь ласка, який широкий фронт для «упорядкування» і гламуризації! Але навіщо залазити в останні вцілілі та безцінні ділянки дикої природи Києва та знищувати їх?», - наголошує КЕКЦ.

«Ми розуміємо, що є велика кількість киян, яким подобаються гламурні парки. Але є ще й значна кількість жителів Києва, які воліють відпочивати саме в дикій природі», - додали екологи.

Як повідомлялося ранішецьогоріч у місті у рамках облаштування рекреаційної зони на острові Оболонський зведуть пішохідний міст. У парку на Оболонському острові буде три зони відпочинку, велодоріжки і спортмайданчики. Його розділять на три зони: активну, транзитну і тиху.

До слова, у січні Київ отримав кошти на продовження будівництва мосту на Оболонський острів від Метрополії Великого Парижа. На даний час повністю збудовано фундаменти 4-х опор. У березні 2023 року розпочато роботи з улаштування металевих технологічних опор, які згідно з проєктом необхідні для монтажу металоконструкцій прогонової будови арки. Запланований термін завершення будівництва 2024 рік.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!