Київ

Софія Київська провела тендер на реставрацію куполів за 79 млн. Хто переміг

1434 0
Фірма отримала замовлення без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов.

Софійський собор відреставрують за понад 79 мільйонів гривень. Переможцем тендеру стала ТОВ «Металева покрівля груп». Про це свідчать дані на сайті електронних закупівель Prozorro.

За результатами конкурсу з одним учасником, роботи виконуватиме ТОВ «Металева покрівля груп». Вони включають ремонт покрівлі та конструктивних систем, позолоту куполів, встановлення хрестів. Реставрацію мають виконати до кінця 2028 року.

Фірмою «Металева покрівля Груп» володіє та керує киянин Денис Васильович Бондаренко. На сайті компанії вказано, що підприємство, створене в 2007 році для виконання всіх видів металевих покрівель. Фірма має у досвіді виконання покрівлі готелів «Велика Московська» (Одеса) та «Лейпциг-Марріот» (Київ), Донецького залізничного вокзалу, ЖК «Комфорт-Таун» (Київ), Хрестовоздвиженської церкви (Київ), ТРК «Республіка» (Київ), елітного ЖК «Наслєдіє Дерібаса» (Одеса), а також посольств Швейцарії та Естонії (Київ).

Раніше, у 2022 році «Металева покрівля Груп» отримала два підряди Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» щодо поточного ремонту на суму 170 тис. грн.

Серед джерел фінансування реставрації собору – державні та благодійні кошти, а також спеціальний фонд.

Водночас Держаудитслужба отримала десяток звернень щодо цього тендеру. Інспекторів закликають перевірити доцільність використання держаних коштів на реставрацію церкви під час війни. 

У відповідь Національний заповідник «Софія Київська» повідомив, що «існуючий вкрай незадовільний стан даху, конструктивів і куполів собору став не просто проблемою для музею, а й загрозою для збереження цілісності унікальної пам’ятки, яка входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО».

Заповідник оприлюднив фотографії елементів купола, з яких видно, що конструкції дійсно потребують ремонту.

Раніше ми писали, що Національний заповідник «Софія Київська» оголосив тендер на реставрацію покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору. 

Нагадаємо, у липні Софійський собор оцифрували, використавши лазерне сканування. Це забезпечить докладний опис поверхні архітектурної пам’ятки з точністю до міліметрів. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!