Київ

У Києві оцифрували лазерним сканером Софіївський собор

951 0
Отримані дані допоможуть проводити геомоніторинг та фіксувати й контролювати усі процесі, які можуть вплинути на будівлю через вибухові хвилі від ракетних обстрілів: деформація, тріщини, просідання тощо.

У Києві оцифрували Софійський собор, використавши лазерне сканування, що забезпечить докладний опис поверхні архітектурної пам’ятки з точністю до міліметрів. Про це повідомили у Національному заповіднику «Софія Київська».

Зазначається, що від початку повномасштабної війни унікальна національна святиня – Софійський собор перебуває під щоденною загрозою пошкодження або знищення, тому саме детальне оцифрування храму стало запорукою його збереження перед викликами війни.

«Лазерне сканування архітектурних пам’яток стрімко розвинулося і забезпечує детальний опис поверхонь з точністю до міліметрів», – йдеться у повідомленні.

Відомо, що в грудні 2022 року було здійснено сканування київського Софійського собору за підтримки Європейської асоціації архітекторів кафедральних соборів.

Читайте також: у Києві відшукали поховання гетьмана Петра Сагайдачного, відомості про яке раніше вважалися втраченими

Для проєкту використовувався наземний лазерний сканер RIEGL VZ-400 з приєднаною каліброваною камерою Sony.

Українська команда SKEIRON діджиталізувала екстер’єр та інтер’єр собору у понад 800 позиціях сканування всього за один тиждень.

Хмари точок і фотографії можуть бути використані для створення детальних 2D планів або 3D моделей.

Ці дані убезпечать знання про культурну спадщину, дадуть нові можливості для її дослідження, контролю та збереження.

Додамо, у Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» планують оцифрувати до 15 тисяч культурних об'єктів, наразі проводять 3D-сканування Троїцької надбрамної церкви.

Фото: Національний заповідник «Софія Київська» / Facebook

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!