Сьогодні – День боротьби з торгівлею людьми. Як не стати жертвою

1705 0
Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми: Служба у справах дітей нагадує правила безпеки
фото: Facebook

фото: Facebook

Сьогодні, 30 липня, Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. З початком повномасштабної війни мільйони українців у пошуках безпеки були вимушені їхати за кордон, особливо родини з дітьми.

Якщо раніше поняття «торгівля людьми» включало в себе здебільшого сексуальне рабство, то сьогодні воно увібрало широкий спектр форм: від трудової експлуатації до нелегальної трансплантації органів.

Читайте також: Це абсурд, коли нас закликають розглянути пропозиції щодо поступок москві. Кислиця – радбезу ООН

Щоб не стати жертвою, варто пам’ятати про важливість дотримання правил безпеки в різних ситуаціях. Зокрема,

для поїздки з дітьми за кордон необхідно:

  • перевірити, чи є у телефоні дитини записані всі контактні номери батьків та родичів, а також екстрених служб, та пояснити, як ними користуватися;
  • окрім телефона, слід записати контакти на листку, який дитина буде зберігати в кишені (на випадок, якщо телефон відсутній, дитина його загубить чи телефон викрадуть);
  • поговорити з дитиною про ризики та небезпеки, які можуть трапитися, щоб вона розуміла, чому про неї хвилюються;
  • постійно тримати зв’язок з родичами, друзями чи іншими близькими людьми;
  • якщо дитина мала, про небезпеки їй можна пояснити в ігровій формі, наприклад, через вікторини тощо.

 

Читайте також: ООН і Червоний хрест мають негайно направити місію в Оленівку. Спільна заява ЗСУ та СБУ

якщо бачите дитину саму на вулиці, вокзалі чи одному із закладів:

  • запитайте дитину, чи є з нею ще хтось, та дочекайтеся, поки прийде хтось із батьків чи родичів;
  • якщо дитина скаже, що сама, запитайте, чи є в неї номери телефонів когось з рідних, спробуйте зателефонувати їм;
  • важливо – дитину краще не супроводжувати до батьків, щоб в неї не виникало асоціацій, що можна спокійно кудись піти з дорослим незнайомцем, – у такому випадку хай краще вони самі прийдуть за нею;
  • зверніться до компетентних органів: управління «Служба у справах дітей», представників поліції, інших посадових осіб; у вечірній та нічний час слід звертатися обов’язково саме до поліції, оскільки вони працюють цілодобово.

 

За допомогою можна звернутися до:

  • Національна безплатна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів представництва міжнародної організації з міграції (МММ) в Україні: 527 — безплатні дзвінки з мобільних телефонів в Україні; 0 800 505 501 — безплатні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні; 527.org.ua — електронні консультації
  • Національна дитяча гаряча лінія – 0 800 500 225 або 116 111
  • Національна гаряча лінія з попередження насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0 800 500 335 або 116 123 — ГО «Ла Страда — Україна»
  • Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (безплатно зі стаціонарних та мобільних телефонів)
  • Департамент боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України – 044 254 74 30
  • Цілодобова гаряча лінія Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України – 044 238 16 57.

 

Довідково

Всесвітній день протидії торгівлі людьми започаткували у 2013 році Генеральною Асамблеєю ОНН з метою підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привернення уваги до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочення людей активно допомагати постраждалим та протидіяти торгівлі людьми.

Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини, яка не втрачає своєї актуальності і у XXI столітті для жодної країни світу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!