Сьогодні християни східного обряду святкують Благовіщення. Традиції та звичаї

1938 0
Це одне з дванадцяти великих церковних свят, його відзначають щороку в одну й ту саму дату.
Умовне фото

Умовне фото

7 квітня в церковному календарі — Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це одне з дванадцяти великих церковних свят, його відзначають щороку в одну й ту саму дату. Саме цього дня архангел Гавриїл повідомив Діві Марії про народження по плоті від неї Ісуса Христа, Спасителя людств. Біля джерела в Назареті, де Діва Марія дізналася благу звістку, пізніше був споруджений храм. У свято Благовіщення в цьому храмі, як і в інших церквах, відбувається урочиста служба, приміщення прикрашають білими квітами, а священики одягаються в світло-блакитний одяг.

Слово «Благовіщення» означає добру, радісну звістку про те, що почалось звільнення роду людського від гріха і вічної смерті. В церкві в цей день святять проскури, а господарі в Україні випускають із хлівів тварин, щоб чули  весну. На Благовіщення дівчата біля  церкви танцюють  перший весняний хоровід – «кривий танець». Якщо на Благовіщення дівчина, йдучи по воду, знайде квітучий первоцвіт – цього ж року вийде заміж. А та, яка хоче стати гарнішою, має налити в миску холодної води, пустити плавати первоцвіт (пролісок) і вмитися цією водою.

Читайте також: Чи скасують комендантську годину на Великдень на Львівщині

Кажуть, що на Благовіщення птахи гнізда не в’ють і не несуться. «Благовіщенське яйце під курку не кладуть». Вважається, що від Введення до Благовіщення треба дати землі відпочити. У це свято особливо грішно працювати на землі. На Благовіщення Господь «благословить усяке дихання», і після цього дня можна розпочинати роботи в полі, все буде добре рости, квітнути й колоситися.

Читайте також: Великдень і Пасха. Що спільного і в чому відмінність

Свято Благовіщення повинно пройти в спокої. Не можна лаятися і ображатися. Для віруючих в Благовіщення накладається заборона на розваги, не можна співати і танцювати. Цьогоріч свято збігається зі страсною суботою перед Великоднем, тому в раціоні цього дня повинні бути тільки пісні страви. На Благовіщення не можна нічого віддавати з дому, особливо позичати гроші. Вважається, що так можна віддати своє здоров'я і благополуччя. У цей день не можна стригтися, фарбуватись і навіть причісувати волосся. Забобон говорить, що розчісуючись на свято дівчина позбавляється здоров'я, краси і любові.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!