Київ

Сьогодні Київ відвідала президентка Європейської комісії. Подробиці візиту

778 0
Це вже її шостий візит до столиці за час повномасштабної війни
Фото: соцмережі

Фото: соцмережі

У суботу, 4 листопада, до Києва прибула з офіційним візитом президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Це вже її шостий візит до столиці за час повномасштабної війни. Главу Єврокомісії зустрів на залізничному вокзалі президент України Володимир Зеленський.

«Приємно повернутися до Києва під час мого шостого візиту за час війни. Я тут, щоб обговорити шлях вступу України до ЄС. Фінансову підтримку ЄС для відновлення України як сучасної процвітаючої демократії. І те, як ми будемо далі змушувати росію платити за її загарбницьку війну», – написала фон дер Ляєн у соцмережах.

Читайте також: Зеленський відреагував на слова Залужного і висловився щодо перебігу війни в Україні

Президентка Європейської комісії виступила у Верховній раді. Фон дер Ляєн розпочала свій виступ зі згадки українського військового Олександра Мацієвського, якого російські окупанти розстріляли після слів «Слава Україні».

«Ви воюєте не тільки за свою свободу. Ви воюєте за Європу. Ми будемо з вами стільки, скільки треба. На наступному тижні ми оголосимо новий 12 пакет санкцій про рф. Ми будемо впроваджувати санкції поки не настане мир», – зазначила вона.

Фото: Telegram-канал Ярослава Жерезняка

Посадовиця сказала, що Україна вчить ЄС «справжньому значенню Європи». 

«Ми привозимо солідарність народу Європи до вас. Але ми не привозимо Європу, бо вона вже тут. Разом можемо перемогти в цій битві та закінчити побудову нашого союзу. Разом ми і є Європа», – підсумувала фон дер Ляєн.

Зокрема, президент Володимир Зеленський на зустрічі з очільницею Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн обговорив питання конкретної підтримки України та суспільства у захисті від російської агресії.

Глава держави наголосив, що оборонна й фінансова підтримка має залишатися сталою та надійною й вказав на важливість спільної роботи, аби доходи від активів рф у Європі та світі були спрямовані на компенсування шкоди, завданої війною. Президент додав, що Україна очікує на запровадження нового санкційного пакета ЄС проти росії, який завадить соскві обходити наявні обмеження, зокрема через європейські компанії та територію держав-сусідів рф.

Як заявила Президентка, Європейська комісія невдовзі представить 12-й пакет санкцій проти рф. Також планують до кінця року погодити правові заходи для використання прибутків від заблокованих у ЄС активів країни-окупанта.

«Ми будемо продовжувати зусилля, щоб примусити росію заплатити за її агресивну війну. Вже наявні санкції глибоко уражають російську економіку, і вже дуже скоро ми запропонуємо нашим країнам-членам 12-й пакет санкцій», – сказала президентка Єврокомісії.

Читайте також: Рада ЄС підтримала приєднання України до спільного мобільного роумінгу

За її словами, нові санкції будуть запроваджені проти тих, хто причетний до воєнного вторгнення і окупації України, до жорстокого викрадення дітей, і проти тих, хто поширює фальшиві новини та пропаганду. Крім цього, санкційний пакет включатиме нові імпортні та експортні заборони. І включатиме жорсткіші заходи щодо верхньої межі цін на нафту.

Вона додала, що у Євросоюзі вражені реформами України.

«Ми вражені реформами, які ви здійснюєте в розпал війни. Ми не повинні забувати про те, що ви ведете війну за власне існування й водночас глибоко реформуєте свою країну. Ви реформуєте систему правосуддя, боретеся з впливом олігархів, боретеся з відмиванням грошей»,  – зазначила очільниця ЄК.

На її думку, Україна перебуває в процесі завершення великих реформ.

Загалом Урсула фон дер Ляєн приїхала до Києва напередодні оприлюднення звіту Єврокомісії про прогрес України на шляху до Євросоюзу. Цей документ очікується вже 8 листопада.

«Сьогодні відбувся дуже важливий візит. Урсула фон дер Ляєн, Президентка Єврокомісії. Якраз напередодні звіту Єврокомісії про наше виконання рекомендацій для початку переговорів про вступ. Ми очікуємо такого політичного рішення вже в цьому році»,  – повідомив у вечірньому відеозверненні президент.

За його словами, Україна дуже активно рухалась увесь рік до виконання рекомендацій: є і законодавчі акти, є й системні рішення і рішення щодо національних спільнот. Увесь спектр того, що було визначено Європейською комісією.

Також він зазначив, що внутрішня політика України – це і є політика євроінтеграції, це і є те, що наближає нас до моменту вступу в ЄС.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

 
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!