Сьогодні починається Різдвяний піст

1391 0
Головна мета посту – духовне очищення.
Фото: Getty images

Фото: Getty images

У середу, 15 листопада, за новим церковним календарем, починається Різдвяний піст. Він триватиме 40 днів, тобто до 24 грудня. Це останній піст у році, який готує душу і тіло віруючих до зустрічі Різдва Христового.

Піст перед Різдвом ще називають Пилипівкою або останнім багатоденним постом у році. За традиціями, він менш строгий, але від деяких продуктів усе ж рекомендують утриматись. Постити можуть усі, хто має бажання або відчуває духовний поклик до очищення. Проте якщо ви вже вирішили дотримуватися посту, то, крім обмежень у їжі, потрібно дотримуватися певних обмежень й у духовному житті: уникати сварок, молитися та не тримати образ. Щодо харчування, то впродовж посту християни мають уникати продуктів тваринного походження – м’яса, яєць, молока та харчів, що їх містять.

Читайте також: Чи варто захисникам дотримуватися посту. Поради військового капелана

У понеділок, середу та п’ятницю – рекомендують вживати продукти, які не пройшли термічної обробки та утриматись від олії. Протягом посту можна вживати в їжу продукти рослинного походження – картоплю, каші, овочі та фрукти, консервацію, маргарин без домішок. Пісна їжа повинна бути простою та недорогою. Проте й такими продуктами не варто зловживати. Також у піст церква забороняє одружуватися, чи брати шлюб у храмі, але хрещення дитини проводять незалежно від посту.

Від посту звільняються:

  • діти до 14 років та особи, яким виповнилося 60 років;
  • важкохворі;
  • вагітні;
  • матері після пологів і ті, що годують грудьми;
  • ті, що подорожують (якщо час подорожі перевищує 8 годин);
  • ті, що важко працюють;
  • ті, що харчуються зі столу інших;
  • убогі, що живуть із милостині.

В інших окремих випадках звільняти від обов’язку постити може місцевий ієрарх (єпископ або довірений священник), заохочуючи в цьому разі до діл побожності та милосердя.

Головна мета посту – духовне очищення. Тому піст – це не лише відмова від певних продуктів, а й від поганих думок та згубних пристрастей. Християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти таїнства Сповіді і Причастя. Інакше піст стане просто дієтою або голодуванням.

Нагадаємо, з 1 вересня 2023 року Православна церква України (ПЦУ) та Українська греко-католицька церква (УГКЦ) перейшли на новоюліанський календар. Як змінилися дати святкування нерухомих свят, читайте тут.

Антоніна Костик

_______________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!