Сьогодні відзначають День українського добровольця. Заходи у Львові

539 0
У Львові пройде низка заходів до Дня українського добровольця.
Фото: АрміяInform

Фото: АрміяInform

14 березня 2014 року на тренувальну базу в Нових Петрівцях прибуло 500 перших добровольців із Майдану. Тут вони утворили добровольчий батальйон Національної гвардії України та стали на захист територіальної цілісності України. Так, на честь цієї події Верховна Рада прийняла рішення відзначати День українського добровольця саме 14 березня. Відповідне рішення про це прийняли 17 січня 2017 року. 

У Львові пройде низка заходів до Дня українського добровольця:

  • У цей день у Львівському центрі надання послуг учасникам бойових дій, що на вулиці Генерала Чупринки, 85, відбудеться вечір пам'яті Юрія Руфа (Дадака). На подію запрошують усіх охочих мешканців міста. Вірші Юрія Руфа читатиме українська поетеса, військова письменниця Ольга Донеччанка. Також під час події виконають декілька пісень. Подія розпочнеться о 15:00. 

  • Початок другої акції «Наповнення» у Львівському обласному центрі служби крові що на вул. Пекарська, 65. У Львові кожному донору крові видаватимуть сертифікати на безкоштовний візит до будь-якого театру або музею в області. Акція розпочнеться з 14 березня та діятиме до 14 квітня.

Зазначимо, що феномен добровольства знайомий українцям задовго до 2014 року. Одними з перших добровольців-захисників в історії можна назвати запорозьких козаків, чия військова організація утворилась стихійно та перетворилася згодом на централізоване Військо Запорозьке. Українські Січові Стрільці, які діяли під час Першої світової війни, також були добровольчим формуванням. 

Сьогодні, коли майже весь народ перетворився на добровольців, свято набуло ще більшого значення. Його відзначають волонтери, медики, механіки, водії та усі, хто крок за кроком наближають нашу країну до перемоги. 

Для довідки

Юрій Руф (Юрій Романович) – український поет, письменник, вчений, громадський діяч, засновник літературного проєкту «Дух Нації».

Народився 1980-го року на Тернопільщині. Серед публікацій: «Багряна лірика» (2012), «Час Революції» (2014), «На зламі епох» (2015). Поезію Юрія включали до українських сучасних націоналістичних поетичних збірок «Голос крові» (2013) і «Відлуння свинцевих громовиць» (2015).

Юрій Руф відомий критичними поглядами на традиційну українську поезію, де, за його словами, українців переважно зображають, як бідних і нещасних. Така поезія занижує самооцінку та почуття національної гордості. Тому Юрій вважав свою поезію одним із типів поетичної пропаганди патріотизму. Він пропагував поетичні рядки, спрямовані на підвищення бойового духу, мотивацію та почуття національної гордості.

Його збірка «На зламі епох» (2015) присвячена українським героям нинішньої російсько-української війни, там є вірші, що згадують окремих осіб, військових частин, українських воїнів, боїв та інших військових подій.

Юрій Руф жив у Львові, він батько двох дітей.

___________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!