Спеціалізовану школу-інтернат у Великому Любіні можуть закрити. У чому причина

4341 0
У спеціалізованому закладі, де навчаються діти з вадами розумового розвитку, недостатньо вихованців.

Великолюбінська спеціалізована школа-інтернат у Великому Любіні на межі закриття. У стрічці обласного бюджету на наступний рік фінансування для закладу передбачили лише на 7 місяців. Водночас у департаменті з питань освіти і науки ЛОДА кажуть, що для повноцінної роботи школи уже кілька років не вистачає вихованців, відтак лист щодо потреби її закриття вже скерували до профільного міністерства. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила головна спеціалістка відділу ліцензування та атестації навчальних закладів департаменту  освіти і науки ЛОДА Олександра Солтис.

Читайте також: Дитячий санаторій «Журавно» на Львівщині перепрофілювали у психоневрологічний інтернат

За її словами, проблема з недостатньою кількістю дітей у Великолюбінській спецшколі триває 5 років. Однак, попри різні варіанти, як вирішити ситуацію, керівництво установи так нічого й не змінило. 

«Директор жалівся, що робити, бо не вистачає дітей, але сам нічого не робив для того, щоб збільшити їх кількість. Раніше ми дозволили там відкрити дошкільне відділення, якого таки не відкрили. Потім пропонували робити багатопрофільну школу, але й цього не було. Згодом комісія з питань освіти пропонувала виходити на співпрацю з вишами, залучати волонтерів, викладачів, щоб проводили реабілітаційні заходи. Минулого року ми знову «дотягнули» інтернат, щоб там було 37 осіб (мінімальна кількість для повноцінної роботи спецзакладу – ред.)», – пояснює Олександра Солтис.

Додає, що всі сім класів, які є в інтернаті – з’єднані як-от перший з другим, третій з п’ятим, так звані класи-комплекти. Відповідно до нормативних документів, це є порушенням, оскільки комплекти дозволяються лише у початковій школі. Проте йшли на поступки, щоб заклад таки працював.

Чи точно закриють школу-інтернат у Великому Любіні, поки невідомо. Дозвіл на це дає Міністерство освіти і науки, відтак, в обласному департаменті чекають відповіді на вже скерований щодо цієї ситуації лист.

«Тепер школу можна закрити з дозволу Міністерства освіти і науки. Ми скерували листа, але поки ще невідомо, якою буде відповідь МОН. Якщо все-таки там не погодять її закриття, то будемо, імовірно, так щороку дотягувати кількість учнів до 37, щоб зберегти той заклад, або шукати інші варіанти», – додає головна спеціалістка департаменту ЛОДА.

Щодо того, якою буде доля дітей, які тут виховуються, Олександра Солтис запевняє, що в області є чимало інших спеціалізованих закладів, куди вони зможуть перевести усіх дітей з Великого Любіня. Тим паче, що у наступному році їх кількість зменшиться, оскільки вийде випускний клас, а це приблизно 8-9 дітей.

Натомість місцеві педагоги вже потрохи шукають місця працевлаштування в інших установах на випадок, якщо школу таки закриють.

Олександра Солтис додає, що спецшкола-інтернат у Великому Любіні на сьогодні – єдина на Львівщині з такою проблемою. Раніше подібна ситуація була у закладі в Краковці, однак там керівництво змінило підхід у роботі, також залучало допомогу спонсорів, тож тепер цей спецзаклад успішно працює, а кількість дітей у ньому зросла майже втричі.

Як повідомив Tvoemisto.tv директор школи-інтернату Степан Мащак, наразі працюють над тим, аби кількість дітей у своєму закладі збільшити. Також, відповідно до положення про навчально-реабілітаційні центри, яке розмежовує поняття про набір вихованців до спеціальних шкіл і НРЦ, планують створити дошкільне відділення. Каже, раніше таке функціонувало, однак через те, що заклад отримує кошти з обласного бюджету, а дошкільне відділення потребувало фінансування з місцевих бюджетів, його довелося закрити.

На сьогодні в школі-інтернаті у Великому Любіні навчається 40 дітей. Керівник додає, що персонал працює максимально для того, щоб заклад був доступним, а діти почувалися затишно та комфортно.

«Діти зі складними порушеннями повинні вчитися у спеціалізованих закладах. Ми маємо 13 дітей статусних – це діти-сироти та без батьківської опіки, троє дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах. Є класи, де діти з дефектами. Можемо брати на навчання й більше, але кожна дитина є особлива. І для кожної дитини потрібні особливі ставлення і догляд, якщо вони самостійно себе не обслуговують. Як на мене, не все можна виміряти кількістю дітей. Крім того, є інший фактор – це розташування нашого закладу. Недалеко від Великого Любіня є чимало населених пунктів, які теж мають такого типу установи, наприклад, спеціальний інтернат у Самборі, у Добромилі, Краківецький навчально-реабілітаційний центр, так само у Львові є щонайменше три подібні заклади. Говорити про те, що ми маємо насильно зібрати тих дітей, напевно, неправильно», – пояснює Степан Мащак.

Заклад у Великому Любіні має всю необхідну матеріально-технічну базу, є велика територія. На думку директора, в області є й інші заклади, які теж мають непросту ситуацію. Тому питання оптимізації потрібно вирішувати комплексно. Тож керівництво установи працює над тим, щоб у наступному році збільшити кількість дітей порівняно з поточним та минулими роками. 

Великолюбінська спеціалізована школа-інтернат для дітей із вадами розумового розвитку створена у 1962 році. Навчальний корпус розміщений у найстарішій будівлі селища – колишньому палаці барона Бруницького. Будівлю відреставрували у 2006-2007 роках за кошти обласного бюджету та фінансової допомоги громадянина Швейцарії отця Роберта Готса.

Юлія Осим

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!