Стало відомо, хто дав хабар чиновнику Львівської міськради

9439 0
Посадовець вимагав хабар у кав'ярні за виготовлення й затвердження документації.
олег хандин/ фото з відкритих джерел

олег хандин/ фото з відкритих джерел

Посадовцю управління охорони історичного середовища Олегу Хандину суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 17 травня з можливістю внесення 242 тис. грн застави. Як зазначено у матеріалах справи, посадовець вимагав в ТОВ «Віденська кав'ярня» 1500 доларів хабара за виготовлення й затвердження документації. Зокрема, Олег Хандин за 500 доларів обіцяв відмовитися від апеляційної скарги у справі про демонтаж веранди на будівлі цієї кав'ярні.

За словами представника «Віденської кав'ярні», їм потрібно було виготовити та затвердити облікову документацію. Цим займається управління охорони історичного середовища ЛМР та департамент архітектури та розвитку містобудування ЛОВА. У Львівській міськраді підприємцеві дали номер Олега Хандина, який був начальником відділу охорони та використання об'єктів культурної спадщини управління.

Відтак на початку жовтня 2023 року представник «Віденської кав'ярні» зустрівся з Олегом Хандином. Посадовець сказав, що за виготовлення та затвердження облікової документації потрібно заплатити тисячу доларів. За ці гроші чиновник обіцяв вплинути на посадовців Львівської ОВА.

Читайте також: У Львові на хабарі затримали чиновника міськради

Наступна їхня зустріч відбулася 26 січня цього року. Чиновник збільшив суму хабара до 1500 доларів і попросив віддати гроші двома частинами по 750 доларів. Представник «Віденської кав'ярні» 16 лютого дав Олегу Хандину першу частину, а другу 19 березня. Під час другої передачі його затримали правоохоронці й вилучили гроші.

Зазначимо, з червня 2021 року Львівський окружний адмінсуд розглядав позов ТОВ «Віденська кав`ярня» до управління охорони історичного середовища ЛМР, представником якого виступав Олег Хандин. Кав'ярня вимагала визнати протиправним припис ЛМР 2021 року на демонтаж конструкцій на терасі будівлі, що на проспекті Свободи, 12. Суд 28 листопада 2023 року призначив судову будівельно-технічну експертизу та зупинив провадження у справі. Згодом управління охорони історичного середовища подало апеляційну скаргу з вимогою скасувати призначення експертизи.

Олег Хандин під час зустрічей з представником «Віденської кав'ярні» не погодився з діями управління, у якому працює, щодо оскарження ухвали й сказав, що за 500 доларів зможе відмовитися від апеляційної скарги, яку подав. Чиновник шантажем вимагав гроші та зазначив, що у разі їх не отримання, наполягатиме на задоволенні апеляції й скасуванні рішення суду. Відтак представник кав'ярні погодився дати хабара. 

Читатйе також: Працівників управління ЛМР, де викрили чиновника на хабарі, перевірять на профпридатність

Суд зазначив, що Олег Хандин поставив представника «Віденської кав'ярні» в умови, за яких бізнес не може реалізувати законних інтересів без надання хабара.

Нагадаємо, ТзОВ «Віденська кав'ярня», чий заклад розташований на просп. Свободи, 12, оштрафували на 170 тис. грн за встановлення склопакетів на терасі. Таким чином тераса стала незаконною прибудовою до приміщення пам’ятки архітектури.

Додамо, 30 серпня 2022 року на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради прийняли рішення щодо повернення історичного вигляду будівлі «Віденської кав’ярні», що розташована на проспекті Свободи, 2. Один із власників закладу Олег Мандюк вважає, що рішення виконкому – чергова маніпуляція виконкому, адже підприємство вже півроку під тиском і впливом різних структур міської ради, які приходять з перевірками.  

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!