Стало відомо, скільки українців виїхали та залишилися за кордоном

6800 0
Реальна кількість є значно меншою за 8 мільйонів.
Фото умовне

Фото умовне

Кількість українців, які після початку повномасштабного вторгнення виїхали з України та залишилися за кордоном є значно меншою за 8 мільйонів. Про це в ефірі Суспільного повідомила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи НАН України Елла Лібанова.

«Якщо дивитися на дані Держприкордонслужби, з моєї точки зору, це найбільш надійна інформація. Ми просто фіксуємо, скільки людей виїхало, і скільки людей в’їхало. Сальдо — це збільшення кількості українців за кордоном. Якщо ми дивимося з 24 лютого минулого року до 20 лютого цього року, у мене є цифри — 1 мільйон 830 тисяч. На стільки збільшилася кількість українців за кордоном за цей період», – пояснила вона.

Читайте також: Українці оцінили ситуацію з економікою краще, ніж у 2021 році. Опитування

За словами науковиці, об’єктивних підтверджень на користь оцінки ООН та омбудсмана з прав людини про те, що через війну за кордоном залишились 8 мільйонів українців, у неї немає. Проте ця цифра є значно меншою за 8 мільйонів.  Загалом інститут оцінює кількість українців за кордоном приблизно у 5 мільйонів людей. До цього числа входять ті, хто виїхав під час війни та незадовго перед її початком і ще не встигли повністю адаптуватись до життя в нових умовах.

Нагадаємо, що українські біженці у Польщі, які вже знайшли роботу, мають намір повернутися додому. Лише 6% опитаних заявили, що хочуть назавжди залишитись  в іншій країні.

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!