Українці оцінили ситуацію з економікою краще, ніж у 2021 році. Опитування

781 0
Третина населення оцінила свої доходи на достатньому рівні, аби забезпечувати себе.
Фото умовне / Unsplash

Фото умовне / Unsplash

Незважаючи на повномасштабне вторгнення в Україну, яке посприяло падінню української економіки, українці оцінили ситуацію в країні краще, ніж у листопаді 2021 року. Про це повідомив Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) на замовлення Інституту соціології НАН за результатами опитування.

Результати свідчать, що станом на листопад 2021 року українцям в середньому було необхідно отримувати близько 16,4 тис. грн (630 доларів), щоб забезпечувати своє життя. Проте станом на грудень 2022 року ця цифра становить 14,2 тис. грн (340 доларів). 

Читайте також: Українців спитали, кого вони вважають політиком 2022 року

Загалом респонденти значно покращили свої оцінки економічної ситуації в країні. Якщо до війни абсолютна більшість, а саме 58%, низько оцінювала економічну ситуацію, то зараз абсолютна більшість зупиняється на її середніх оцінках (53,9%). 

«Цю парадоксальну зміну в громадській думці, як й інші значні її трансформації, можна пояснити консолідацією та національним піднесенням під час війни»,  пояснює ситуацію доктор соціологічних наук Сергій Дембіцький, заступник директора Інституту соціології НАН. 

Водночас третина населення (34,7%) оцінила свої доходи на достатньому рівні, аби забезпечувати себе та нормально жити. 

Нагадаємо, що недавно соціологи провели опитування, у якому розпитали українців, якого діяча вони назвали політиком року. 59% опитаних назвали Володимира Зеленського, 10% Валерія Залужного, по 2% назвали Олексія Арестовича, Петра Порошенка та Дмитра Кулебу, по 1% – Михайла Подоляка та Сергія Притулу. Більше про це читайте тут.

Христина Яким

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!