Проникли в систему майже рік тому. Стали відомі нові деталі атаки на «Київстар»

740 0
Атака знищила «майже все», включаючи тисячі віртуальних серверів і ПК.

Керівник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Ілля Вітюк в інтерв’ю Reuters повідомив, що російські хакери проникли в систему українського телекомунікаційного оператора «Київстар» щонайменше у травні минулого року, хоча масштабна атака сталася 12 грудня, пише «УП».

«Наразі ми можемо з упевненістю сказати, що вони були в системі щонайменше з травня 2023 року. Я не можу зараз сказати, з якого часу вони мали ... повний доступ: ймовірно, щонайменше з листопада», – сказав він.

Керівник Департаменту кібербезпеки назвав атаку на «Київстар» «великим посланням, великим попередженням не тільки для України, але й для всього західного світу, щоб зрозуміти, що насправді ніхто не є недоторканним». Він зазначив, що атака знищила «майже все», включаючи тисячі віртуальних серверів і ПК, і стала, ймовірно, першим прикладом руйнівної кібератаки, яка «повністю знищила ядро телекомунікаційного оператора». 

Читайте також: «Київстар» скасовує наступну плату за тариф для абонентів

Крім того, за оцінками СБУ, із тим рівнем доступу, який отримали хакери, вони могли б викрасти особисту інформацію, виявити місцезнаходження телефонів, перехопити SMS-повідомлення і, можливо, викрасти акаунти Telegram.

Водночас атака не мала великого впливу на українських військових, які не покладалися на телекомунікаційних операторів і використовували те, що він описав як «різні алгоритми і протоколи».

За словами Вітюка, телекомунікаційні оператори можуть залишатися мішенню для російських хакерів. Слідчі СБУ все ще працюють над тим, щоб встановити, як було здійснено проникнення в «Київстар».

Нагадаємо, 12 грудня стався технічний збій у мобільній мережі «Київстар»  Через це тимчасово були недоступні послуги зв'язку та доступу в інтернет. У компанії повідомили, що вони стали мішенню потужної хакерської атаки. 14 грудня «Київстар» завершив підключення голосового сервісу та майже повністю відновив домашній інтернет. 21 грудня оператор мобільного зв'язку вирішив скасувати планову плату за тариф для всіх своїх користувачів. Також компанія виділяє 100 мільйонів  гривень на потреби ЗСУ. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!