Стежками закоханих. Де на Львівщині можна приклонитись перед мощами святого Валентина

2059 0
У 1759 р., так як святий Валентин вважався покровителем Самбірсько-Перемиської єпархії, частинку його мощей за наказом Папи Римського передали у Самбір.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Сьогодні у світі відзначають день усіх закоханих, люди вшановуватимуть пам’ять і проситимуть заступництва у святого Валентина.На Львівщині у одному з храмів Самбора можна приклонитися до мощей святого.

Читайте також: Куди піти у день закоханих, або сліди любові на вулицях Львова

У одній із головних святинь Самбора – церкві Різдва Пресвятої Богородиці зберігаються мощі святого Валентина. Храм споруджений у стилі українського бароко: у 1738 році поруч із давнім дерев'яним храмом. У 1865 році церква зазнала реконструкції: за вівтарем було зведено дугоподібну захристію, перенесено головний вівтар та встановлено іконостас з царськими вратами. Деякі із розписів церкви були виконані маляром Яблонським, а у 1894-1895 рр. багато з настінних образів намалював Устиянович.

У 1759 р., так як святий Валентин вважався покровителем Самбірсько-Перемиської єпархії, частинку його мощей  у невеличкому скляному саркофазі за наказом Папи Римського було перевезли у  Самбір, де вони знаходяться й дотепер. Автентичність реліквії підтверджує документ у Римі, виданий Понтифіком. Були й підтверджуючі грамоти з печатями у Самборі, однак у часи СРСР вони безслідно зникли.

Фото: photo-mandry.com.ua

Також мощі святого Валентина є у Польщі, в Ірландії, у Південній Франції, в Австрії, в Англії і ще в деяких інших країнах.

Довідка.

Згідно із переказами, святий Валентин був священиком у Римській імперії. У 260-270-их рр. після Різдва Христового римським імператором Клавдієм була введена заборона на одруження його легіонерів. Вважалося, що одружений воїн уже не може бути таким же ж боєздатним та відданим імператору, як неодружений, тому що у нього уже головне місце у житті посідає сім’я, а не жага слави та здобуття прихильності Кесаря. Наперекір імператорській волі святий Валентин таємно почав вінчати його легіонерів. Довідавшись про порушення наказу імператор Клавдій наказав посадити священика у в’язницю та стратити. Ще будучи ув’язненим святому Валентину вдалось навернути до християнства Астерія – одного із наглядачів та його родину, вилікувавши своїми щирими молитвами його дочку. Незадовго до своєї страти 14 лютого молодий священик закохався та написав обранниці листа. Із того часу зародилась традиція написання так званих валентинок тим, кого кохаємо. Похований був святий Валентин у Римі.

Відео: Твоє місто. Твоя країна



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!