Суд арештував активи мобільного оператора lifecell, який належав Фрідману

2638 0
Загальна вартість арештованих активів 20 компаній становила понад 17 млрд грн.
Фото умовне

Фото умовне

Шевченківський районний суд Києва арештував активи мобільного оператора lifecell, який належав підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову. Про це пише Економічна правда із посиланням на ухвалу суду від 4 жовтня.

«Раніше повідомлялось, що рішення суду стосувалось 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють, як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Загальна вартість арештованих активів становила понад 17 млрд грн», – йдеться у повідомленні.

Журналістам стало відомо, що серед арештованих активів було ПрАТ «Київстар», якою олігархи керували через через нідерландську компанію VEON Ltd.

«Однак, як свідчить ухвала суду, насправді найбільшим арештованим активом виявились 100% статутного капіталу ТОВ "Лайфселл" вартістю майже 13 млрд грн, які належать іноземній юридичній особі Lifecell Ventures Cooperatief», – наголошують у статті.

Читайте також: У Львові працює підприємство батька російського олігарха Фрідмана, яке виробляло обладнання для МІГів

Із матеріалів справи відомо, що Фрідман, Авен та Косогов через компанію LetterOne володіють акціями турецької компанії Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S., яка є власником українського оператора у звʼязку lifecell.

Суд також арештував ТОВ «Пейселл», яка належить lifecell і за допомогою якої здійснюється поповнення рахунків абонентів. 

Серед арештованих активів також:

  • ПрАТ "СК Альфа Страхування" (95,2% статутного капіталу вартістю 104,7 млн грн);

  • ТОВ "Альфа-Лізинг" (100% вартістю 584,3 млн грн);

  • ТОВ "Паритет фінанс" (100% вартістю 14 млн грн);

  • ТОВ "Сенс Діджитал" (100% вартістю 20 млн грн);

  • ТОВ "Київстар.Тех" (100% вартістю 111 млн грн);

  • ТОВ "Вимпелком Глобал Сервіс Україна" (100% вартістю 804,9 млн грн);

  • ПрАТ "Миргородський завод мінеральних вод" (100% вартістю 21,4 млн грн);

  • ПрАТ "Моршинський завод мінеральних вод "Оскар" (100% вартістю 8,8 млн грн) та інші. 

Нагадаємо, міський голова Андрій Садовий скасував своє розпорядження про нагородження російського олігарха, уродженця Львова Михайла Фрідмана «Почесним знаком святого Юрія». Відзнаку він отримав у червні 2011 року.

Для довідки

Михайло Фрідман – російський олігарх, бізнесмен єврейського походження, громадянин росії та Ізраїлю. Уродженець Львова.

Михайло Фрідман є співвласником і головою наглядової ради консорціуму «Альфа-груп», куди входять Альфа-Банк, телекомунікаційна компанія Altimo, що має частку в різних мобільних операторах, зокрема в «Київстарі». Фрідман перебуває у санкційних списках ЄС, США, Британії та Канади. 

Як відомо, в Україні заарештовані його активи на 12 мільярдів гривень. Також Михайло Фрідман був ініціатором створення фестивалю Alfa Jazz Fest, який проходив у Львові з 2011 року. Титульним спонсором фестивалю до 2018 року виступав «Альфа-Банк Україна», у зв’язку з чим фестиваль називався Alfa Jazz Fest. У 2018 році назву змінили на LeopolisJazzFest, а зараз його не проводять. 

Тетяна Дзяма

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!