У Львові працює підприємство батька російського олігарха Фрідмана, яке виробляло обладнання для МІГів

37690 0
Підприємство створили на базі Львівського державного авіаційного ремонтного заводу.
Фото: lb.ua

Фото: lb.ua

Батько російського олігарха Михайла Фрідмана керує львівською компанією «Автоконтроль», яка виробляла засоби контролю бортового обладнання літаків, зокрема МіГ-29. У 2022 році підприємство отримало 1,472 млн грн доходу.

5 вересня 2023 року СБУ повідомила про підозру російському олігарху Михайлу Фрідману, який фінансує агресію рф в Україні. 

Зокрема його звинувачують у тому, що з початку повномасштабного вторгнення рф він «влив» близько 2 млрд рублів у декілька військових заводів країни-агресора. Серед них – «Тульський патронний завод», який виробляє набої, а також «Уральський оптико-механічний завод імені Яламова», де виробляють високотехнологічне обладнання для бойових літаків та вертольотів рф.

Також російський олігарх забезпечив співпрацю власного телекомунікаційного підприємства з фсб, що дозволило йому провести підконтрольний спецслужбі рф мобільний зв’язок в тимчасово окупованих регіонах України. Йому загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

1 вересня «Українська правда» опублікувала матеріал, як їм вдалось зустрітись з Михайлом Фрідманом у Лондоні. Він відмовився відповісти на запитання видання, чи вважає він президента Росії Володимира Путіна воєнним злочинцем, зіславшись на "заборону юристів".  

У лютому 2022 року Михайло Фрідман заявив, що його батьки досі мешкають у Львові. Це стало відомо з листа співробітникам його приватної інвестиційної компанії LetterOne, який опублікували Financial Times. Водночас відомо, що у 2000-х роках вони мешкали у Німеччині. Батько Михайла Фрідмана – Марат Фрідман (1940 р.н.) є засновником і керівником Приватного науково-виробничого підприємства «Автоконтроль». За даними YouControl, підприємство було зареєстроване Маратом Фрідманом у липні 1991 року. На архівній копії сайту «Автоконтролю» вказаний 1992 рік. 

Як розповідав сам про себе «Автоконтроль», підприємство створили на базі «заводської лабораторії автоматизації випробувань». Йдеться про Львівський державний авіаційний ремонтний завод (ЛДАРЗ), де до створення «Автоконтролю» працював Марат Фрідман. «Автоконтроль» займався виробництвом засобів контролю бортового обладнання літаків, зокрема МіГ-29. До 2020 року юридична адреса «Автоконтролю» збігалась з адресою ЛДАРЗ на вулиці Авіаційній у Львові. Натомість, на сайті «Автоконтролю» у контактах адреса ЛДАРЗ була вказана як фактична адреса підприємства навіть у 2021 році. Навесні 2022 року домен «Автоконтролю», ймовірно, відійшов полтавській компанії, що займалась сертифікацією американських авто в Україні.

Зараз сайт недоступний. Tvoemisto.tvспробувало дзвонити за контактними телефонами, але номери не дійсні.

Фінансова звітність «Автоконтролю», за даними YouControl, показує, що підприємство отримало 1,472 млн грн доходу у 2022 році, що свідчить про те, що компаніє досі функціонує, адже звітність за 2022 рік подали 20 лютого 2023 року. У 2021 році дохід становив лише 276,6 тис. гривень. Більше ніж у 2022 році підприємство могло заробити лише у 2014-2017 роках – на ці роки припадає сплеск доходів. Штатних працівників в підприємстві шестеро.

Читайте також: Суд арештував активи «Моршинської», що належать Фрідману, на понад 50 мільйонів грн

У системі Prozorro відсутні дані про участь «Автоконтролю» у тендерах, але, за даними YouControl, у 2011 році «Автоконтроль» підписав договір на постачання пульту контролю електрообладнання авіаційного двигуна з ДП «Луцький ремонтний завод «Мотор». Це підприємство тоді було учасником державного концерну «Укроборонопром», а зараз, після реорганізації, засновником «Мотору», як і засновником ЛДАРЗ є АТ «Українська оборонна промисловість». 

Нагадаємо, що компанія «АльфаСтрахование» російського олігарха Михайла Фрідмана, який народився у Львові, досі надає послуги росгвардії та підрозділам, що забезпечують охорону російського диктатора путіна.

Додамо, що Михайло Фрідман є співвласником і головою наглядової ради консорціуму «Альфа-груп», куди входять Альфа-Банк, телекомунікаційна компанія Altimo, що має частку в різних мобільних операторах, зокрема в «Київстарі». Фрідман перебуває у санкційних списках ЄС, США, Британії та Канади. В Україні заарештовані його активи на 12 мільярдів гривень. Зауважимо, що Михайло Фрідман був ініціатором створення фестивалю Alfa Jazz Fest. Захід проходив у Львові з 2011 року. Титульним спонсором фестивалю до 2018 року виступав «Альфа-Банк Україна», у зв’язку з чим фестиваль називався Alfa Jazz Fest. У 2018 році назву змінили на LeopolisJazzFest, зараз його не проводять.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!