Суд відмовив Фаріон у поновленні на посаді професорки Львівської політехніки

1290 0
Ірина Фаріон після звільнення звернулась до суду, аби скасувати наказ щодо цього.
фото з відкритих джерел/ ірина фаріон

фото з відкритих джерел/ ірина фаріон

Галицький районний суд Львова відмовив Ірині Фаріон у поновленні на посаді професора кафедри української мови Інституту гуманітарних наук Національного університету «Львівська політехніка». Про це стало відомо з рішення суду. 

Ірина Фаріон подала до суду, аби скасувати наказ ректора про своє звільнення, поновитися на посаді професорки кафедри української мови Інституту гуманітарних наук Національного університету «Львівська політехніка», а також стягнути з останніх середній заробіток за період вимушеного прогулу. Вона вказує, що такі накази були безпідставними, необґрунтованими та не грунтувались на реальних фактах вчинення аморального поступку.

Зазначимо, що звільнили Фаріон за наказом ректора від 15 листопада за вчинення аморального проступку, не сумісного з продовженням діяльності викладача. 

Представники університету на засіданні заявили, що приниження воїнів через те, що вони не розмовляють українською мовою є неприпустимими, а висловлювання Фаріон розпалюють ворожнечу у суспільстві. 

Суд, в свою чергу, вважає, що звільнення переслідувало легітимну мету, не було спрямоване на досягнення жодних дискримінаційних цілей, ґрунтувалось на моральних засадах суспільства, тобто переслідувало інтереси моралі, а його мета була достатньо важливою для виправдання такого обмеження прав.

Відтак суддя вважає, що наказ про звільнення через аморальну поведінку, а саме її висловлювання щодо російськомовних українських військових, є правомірним. Саме тому і відмовив повністю у задоволенні позовних вимог Фаріон. 

Усі судові витрати поклали на державу, а на рішення все ще можна подати апеляцію.

Нагадаємо, що мовознавицю та екснардепку Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Скандал навколо мовного питання, повʼязаний з Іриною Фаріон, розгорівся нещодавно після того, як мовознавиця та екснардепка в інтервʼю журналістці Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих захисників, які розмовляють російською. В основному йшлось про бійців бригади «Азов».

Володимир Федорович

________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!