Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки

1805 0
У МОН сподіваються, що правоохоронці дадуть справедливу оцінку висловлюванням екснардепки.

Мовознавицю та екснардепку Ірину Фаріон звільнили з Львівської політехніки. Про це у соцмережах повідомив міністр освіти та науки Оксен Лісовий.

«Львівська політехніка звільнила Фаріон. Відповідний наказ вже підписано ректором. Студенти були, є і завжди будуть потужним рушієм змін та трансформацій», - написав він. 

Міністр висловив сподівання, що СБУ дасть справедливу оцінку висловам та діям вже колишньої викладачки Львівської політехніки.

Додамо, сьогодні, 15 листопада, СБУ розпочала кримінальне провадження та вже призначила низку експертиз щодо висловлювань і публікацій колишньої народної депутатки Ірини Фаріон.

Нагадаємо, скандал навколо мовного питання, повʼязаний з Іриною Фаріон, розгорівся нещодавно після того, як мовознавиця та екснардепка в інтервʼю журналістці Яніні Соколовій сказала, що не вважає українцями тих захисників, які розмовляють російською. В основному йшлось про бійців бригади «Азов».

Читайте також: «Не несемо відповідальності», – Львівська політехніка про скандал довкола Фаріон

Згодом на інцидент відреагував профком студентів Національного університету «Львівська Політехніка», де Фаріон працює викладачкою. Студенти університету наголосили, що не підтримують таку позицію та вимагали правоохоронців розглянути ситуацію. Зокрема, 14 листопада, у Львові майже 2000 осіб вийшли на протест під головний корпус «Львівської Політехніки». Вони вимагали звільнення Ірини Фаріон та її публічного вибачення. Tvoemisto.tv відвідало цей протест і запитало в учасників про мету їхнього зібрання. Зокрема, чому вони вимагають звільнення Ірини Фаріон та якими будуть дії адміністрації вишу після цієї акції. Читайте за посиланням. 

Додамо, що Ірина Фаріон була депутаткою Верховної Ради від ВО «Свобода» у 2012-2014 роках. Зараз є професоркою кафедри української мови «Львівської Політехніки». Раніше Фаріон та ще двоє осіб подались на премію Бандери на Львівщині, проте їм відмовили.

Тетяна Дзяма

______________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!