Такі речі треба вміщувати в музеях. Історик про дерусифікацію монумента Батьківщина-мати

1618 0
За словами історика Андрія Павлишина, зміна символа СРСР на щиті монумента на Тризуб, як пропонують, не змінить значення пам’ятки.

Громадський діяч, історик та перекладач Андрій Павлишин у студії Tvoemisto.tv заявив, що скульптури монументів Батьківщина-мати у різних країнах об'єднує спільна естетика, яка народилася в фашистській Італії часів диктатора Беніто Муссоліні. Він переконаний, що треба зносити такі речі, вміщувати їх в музеях, розуміючи, що це частина нашого минулого.

«Усе це типово фашистська естетика. Вона промовляє про імперську велич, пов’язаність з землею та кров’ю, про те, що існує тільки наша спільнота... Але, я вважаю, що, приляпавши Тризуб на велике совєтське щось, ми отримаємо ситуацію, коли велике совєтське щось просто поглине цей Тризуб та присвоїть йому свою парадигмальну цінність», − пояснює він. 

Читайте також: Росія використовує ППО для наземних атак через нестачу спеціалізованих ракет, − британська розвідка

За словами Павлишина, подібні монументи водночас є символом так званої «великої росії», і зміна символа СРСР на щиті монумента на Тризуб, як пропонують, не змінить значення пам’ятки. 

«В росії від середини ХІХ століття до сучасності домінував та домінує націоналістичний, ультрашовіністичний тип. Власне, росія представлена у формі цієї жінки і на Мамаєвому кургані у волгограді, і у Києві. Це була жінка із щитом та мечем. Щит та меч − це символи чекістської корпорації... Намагаючись поєднати їжака та вужа, нічого доброго, окрім колючого дроту, ми не отримаємо. Це спроба фальшивого компромісу. Насправді, ми повинні попрощатись з цим трагічним, драматичним, огидним, вбивчим совєтським і російським минулим. Тільки тоді ми станемо вільними людьми та зможемо просуватися далі», − зауважує Павлишин. 

Нагадаємо, завершилось голосування щодо зміни символіки на щиті монумента Батьківщина-мати у Києві. Серед запропонованих відповідей були такі варіанти: залишити все, як є; зняти радянський герб і залишити щит чистим; замінити на Тризуб − Державний Герб України. 85% учасників підтримали варіант про заміну герба СРСР на тризуб. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!