Система «Шлях» на Львівщині. Про що говорили на засіданні тимчасової комісії

1347 0
За січень 2024 року Львівська ОВА видала 295 дозволів для безперешкодного перетину кордону.
Умовне фото

Умовне фото

У вівторок, 30 січня, відбулося друге засідання тимчасової контрольної комісії, яка вивчає питання щодо ефективного використання коштів обласного бюджету, ситуації у сфері ввезення та надання гуманітарної допомоги, а також функціонування інформаційної системи «Шлях». 

Під час другого засідання на комісії виступили представники правоохоронних органів і прикордонної служби, а також керівник апарату Львівської ОВА, комендант Тарас Грень, які розповіли про функціонування системи «Шлях» на Львівщині з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, повідомляє Tvoemisto.tv.

Скільки дозволів надала Львівська ОВА для перетину кордону за системою «Шлях»

Загалом упродовж 2022 року ОВА надала 37 тис. 879 дозволів для виїзду за кордону за системою «Шлях». З них найбільше у серпні – 4899, у вересні – 4878, у жовтні – 4747, у травні – 4632 , у червні – 4006. Найменше дозволів видали у березні – 1822. 

У 2023 році Львівською ОВА було надано 11 тис. 116 дозволів, з них – 1372 у січні, 1223 у лютому, у березні – 1213. Найменше було видано у грудні – всього 517. За січень 2024 року Львівська ОВА видала 295 дозволів для безперешкодного перетину кордону.

Відомо, що кількість водіїв, які за офіційно отриманою інформацією порушили терміни перебування за кордоном становить – 1793 особи. Кількість юридичних осіб, водії яких порушили терміни перебування за кордоном – 62.

«У систему «Шлях» волонтерів вносять всі обласні військові адміністрації і Мінінфраструктури, не враховуючи інші органи. Не дивно, що наша статистика не завжди збігається із прикордонниками. Те, що особа включена у систему «Шлях» не завжди означає, що вона виїде за кордон, адже прикордонники здійснюють свій контроль», – зазначив під час комісії керівник апарату Львівської ОВА Тарас Грень.

Читайте також: Понад 2 тисячі чоловіків призовного віку виїхали зі Львівщини через «Шлях» і не повернулись. Список організацій, які їм допомогли

Тарас Грень повідомив, що Львівська ОВА не володіє інформацією щодо кількості людей, які виїхали і не повернулися в Україну. ОВА лише на підставі звітності прикордонної служби володіє даними про порушників, які не повернулися вчасно. Станом на сьогодні – це 1793 особи, тобто 3,5% з усієї кількості, яким надали дозвіл. До слова, журналісти NGL.media раніше повідомляли, що упродовж повномасштабної війни в Україні зі Львівщини за кордон через систему «Шлях» виїхало понад дві тисячі чоловіків призовного віку, які не повернулись назад.

Під час засідання комісії прикордонники також зазначили, що не володіють інформацією про кількість осіб, які не повернулися. Окрім того, Тарас Грень додав, що орієнтовно 57% особам, які звертаються за дозволом на перетин кордону за системою «Шлях», відмовляють.  

Читайте також: У Львівській області посилюють контроль за системою «Шлях»

На запитання членів комісії до Тараса Греня щодо кількості і назв організацій, які звернулись до ОВА для отримання дозволу на перетин кордону за системою «Шлях» і не повернулися, керівник апарату попросив звернутися із офіційним запитом. Після чого тимчасово контрольна комісія вирішила відправити запити із конкретними питаннями і призначити наступне засідання 8 лютого.

Додамо, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну з 24 лютого 2022 року до 31 грудня 2023 року на Львівщині здійснили досудове розслідування по 92 кримінальних провадженнях, пов’язаних із системою «Шлях». З них – 35 скеровано до суду, 17 – закрито, а три передано для подальшого досудового розслідування в інші області, крім того – три кримінальні провадження зупинено через розшук підозрюваних осіб. 

Нагадаємо, що у Львові затримали ексдепутата, який переправив за кордон щонайменше 20 ухилянтів. Чоловік організував схему, за допомогою якої допомагав ухилянтам покинути країну під виглядом волонтерів ГО «Корпус сприяння армії». Йдеться про колишнього керівника громадської організації «Корпус сприяння армії» і екс-депутата Рудківської міськради Михайла Міхняка. 

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!