Топменеджмент «Львівгазу» причетний до схеми привласнення блакитного палива

1743 0
СБУ та БЕБ викрили 16 облгазів на розкраданні державного блакитного палива на мільярди гривень.
Фото: сбу

Фото: сбу

Сьогодні, 17 березня, СБУ та БЕБ провели обшуки у 16 регіональних газових підприємствах. Внаслідок цього викрили і ліквідували масштабну схему привласнення промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК «Нафтогаз України».

Джерело: СБ України у Львівській області

До організації злочинної схеми причетний топменеджмент підприємств у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, які пов’язані з одним із українських олігархів.

«Схема полягала у тому, що «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі. Такі злочинні дії у 2021 році завдали Україні збитків на майже 3,5 млрд грн», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Просували «Львівську народну республіку». У Львові СБУ затримала агітаторів

Як зазначили в СБУ, інша частина схеми полягала в тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші «перераховувалися» підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь. При цьому вони продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом. У подальшому організатори схеми намагались «списати» штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів.

Обшуки у приміщеннях облгазів ще тривають.

Нагадаємо, що у «Львівгаз» зазначили, що співробітників вивели з робочих місць і тримали в коридорі під наглядом автоматників. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!