Натуральні тканини, східні орієнтири і маски. Чим запам'ятався завершальний день тижня моди у Львові

1736 0
Свої колекції представили дизайнерки Олеся Гринь, Alona Çini та Наталія Холодило.
фото надії марченко

фото надії марченко

Учора, 11 жовтня, відбувся третій і завершальний день Львівського тижня моди 2020. Дизайнерка Олеся Гринь створювала свою колекцію під впливом непростих карантинних умов сьогодення, адже вже декілька місяців медична маска і дезінфектор стали нашими щоденними оберегами і символами, без яких ніхто не виходить з дому. З одного боку – це квиток в світ, без якого ти, ніби іншопланетна істота, нікуди не зможеш потрапити, з іншого – можливість залишитись здоровим, дотримуючись безпечної відстані в соціумі.

Дизайнерка дуже по-творчому втілила цю ідею у своїй колекції. Прикраси своїми формами апелюють до маски, а об’єм створює додаткову дистанцію для людини. Це такий ефемерний символ «сили та невразливості». Оберіг як явище зазвичай був втілений в прикрасах або елементах одягу. Люди вірили в силу камінця, шматка тканини чи медальйону. Кольори – білий, глибокий жовтий, чорний. Щодо питань свідомої моди та цінностей сталого розвитку, то Олеся Гринь давно пропагує цю ідею. Вона бачить вирішення проблем перенасичення у світі з точки зору обмеження себе в кількості.

«Варто обирати мало речей та надавати перевагу якісному одягу, який справді любиш і носиш не один сезон», – зазначила дизайнерка.

Другою свою колекцію представила українська дизайнерка Наталія Холодило, яка є засновницею власного бренду одягу NovaNa studio. Дуже ніжна, жіночна колекція NovaNa studio – це лінії традиційного японського костюму, втілені у сучасних силуетах, зручних та стильних, створених з відчуттям тонкої гармонії і поетики Сходу.

Використання натуральних тканин (шовк, вовна) підкреслює елегантність і вишуканість образу. Кольори передають контрастність японської природи: гірчичний, теракотовий, чорний, відтінки зеленого та морської хвилі, а майстерно створені об'ємні суцвіття сакур додають одягу особливої делікатності. Кожна пелюстка дбайливо виконана методом лазерної порізки з шифону та вручну зшита у квіткову композицію.

Український дизайнерка Alona Çini створила унікальну лінію одягу, що поєднує два світи – східний і західний. Дизайнер використовує східні орнаменти, які переносить на високоякісну тканину (льон, шовк, вовна) вишивкою або принтом. Це речі з ручною вишивкою, кожна зі змістом, тому такий одяг передається від матері до дочки.

Alona Çini продовжує справу родини, яка займалася ручним розписом на кераміці та мала фабрику Kutahya Azim Çini fabrikasi. Ці керамічні витвори називаються Чіні (Çini), тому дизайнер успадкувала прізвище. Бренд Alona Çini наповнений змістом, історією, традиціями і культурою.

Джерелом інспірацій є подорожі на Схід, зокрема, розписи на керамічному посуді міста Ізнік (Туреччина) XVI-XVIII ст. Твори ізнікської кераміки надзвичайно цінні, їх можна побачити в найвідоміших музеях світу. Дизайнерка була вражена поєднанням кольорів, бірюзовим та надзвичайно красивим синім кобальтовим кольором. Кожний орнамент, кожна гілочка чи квітка рисунку мають своє значення. Назва колекції – Oriental fairy tale (східна казка), яка пробуджує елегантність та жіночність у жорсткому міському повсякденному житті. Використання шовку в колекції відкриває шарм, прихований у кожній жінці. Завдяки східним орнаментам, текстурі та якості одягу дизайнер Alona Çini підкреслює простоту та складність стилю водночас.

Наталя Береза

Фото Надії Марченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!