Як у Львові майже зірвали слухання щодо сміттєпереробного заводу. Відео

3133 0
Чергові громадські слухання щодо сміттєпереробного заводу на вулиці Пластовій, 13 стосувалися впливу майбутнього комплексу на екологію міста. Організовувало зустріч Міністерство екології та природних ресурсів. Протокол та звіт про громадське обговорення з пропозиціями учасників мають опублікувати у Єдиному реєстрі оцінки впливу на довкілля одночасно з висновком з оцінки впливу на довкілля. Tvoemisto.tv не могло пропустити цю подію
фото: ГО Зручне місто

фото: ГО Зручне місто

На годиннику 14:50. Навколо будівлі Личаківської районної адміністрації на вулиці Левицького, 67 як ніколи багато муніципальної варти. Ще більше її представників усередині. Громадські слухання проводили в актовій залі на третьому поверсі. Втім, на кожному з поверхів стояли охоронці. Перед входом всіх просять реєструватися. На стільцях в самому залі заздалегідь підготовлені брошури «Екологічний вісник». Невідомо, хто їх поклав, але одразу зрозуміло, навіщо – текст закликав виступати проти будівництва сміттєпереробного заводу.

Всі готувалися до чогось масштабного, ніби за 10 хвилин саме тут вирішуватиметься доля всього міста. Насправді ж, міністерство екології та природних ресурсів хотіло презентувати свої напрацювання щодо впливу майбутнього сміттєпереробного комплексу на довкілля.

До директора ЛКП «Зелене місто», яке є замовником будівництва комплексу, Вадима Ноздрі підходить пані і повідомляє, що в разі чого, вийти з актової зали можна через сцену, а за сценою вже чатують «муніципали».

Читайте також: Яким буде сміттєпереробний завод у Львові. Приклад Польщі

Коли заступник міського голови з питань ЖКГ Сергій Бабак з’явився в залі, слухання вже можна було починати. На годиннику – кілька хвилин по третій. Представник Міністерства екології та природних ресурсів разом з Сергієм Бабаком та Вадимом Ноздрею зайняли свої місця за столом на сцені.

Представник Мінекології Віталій Маслов взяв на себе функції модератора заходу. Сказав, для чого всі зібралися, і передав слово Вадиму Ноздрі для презентації проекту.

Вадим Ноздря взяв мікрофон. На екранах позаду нього з’явився перший слайд презентації. А на третіх рядах почали розгортати плакати і поволі підіймати їх вгору. Вадим Ноздря став за стійку, аби почати говорити. Але тут зі свого місця встав Рустам Курбанов – активіст ГО «Відродження Знесіння». Саме він був головуючим під час минулих громадських слухань у липні минулого року. Він підняв присутніх зі своїх місць і почав апелювати до того, що це громадські обговорення, то нехай громада висловить свою думку.

За ним майже одразу почала говорити активістка з Рясного, голова ГО «Соціальний захист населення та учасників АТО» Леся Турашвілі. Вона запевнила присутніх, що мешканців Рясного також турбує ця проблема – і не можна дозволити будувати сміттєпереробний завод в межах міста взагалі.

Вадим Ноздря повернувся на місце. Після цього від представників міста не було чути майже ні слова. Вони почали переглядати папери і теки, що були перед ними на столі, і сиділи, опустивши очі – ніби діти, які чекають, поки їхні батьки закінчать сваритися.

Читайте також: Яким буде перший сміттєпереробний завод у Львові. Візуалізація

Цього вечора їх звинувачували в усьому. По-перше, що вони хочуть отруїти мешканців заводом, по-друге, в ігноруванні самих мешканців. Серед іншого, на громадські слухання не покликали представників області. І це була чи не найбільша помилка. Серед натовпу «несподівано» з’явився пан Дмитро, який назвався представником ЛОДА. Він тримав у руках якісь папери і почав тицяти їх представнику Мінекології.

Крім нього, виступили представники Малехова, Мурованого і Жовкви. Принаймні, вони так сказали. Їх на руках підіймали на сцену. І це не через велику любов, просто вони вже літнього віку – їм потрібна була допомога. До речі, на око середній вік учасників слухань точно перевалив за 50.

Перша година слухань минула. Люди вирішили заспівати коляду «Нова радість стала». Чим ще займатися у Львові після свят?

Під час обговорень люди встигли понарікати на Садового, порозповідати анекдотів і навіть дістати протокол минулого слухання – і апелювати до нього, мовляв, минулі слухання також не відбулися, а все написане в паперах міськради – фальсифікація. Слід зазначити, що дехто надавав зауваження чиновникам, питання і пропозиції в письмовій формі. Вони їх приймали, а отже, слухання можна було вважати такими, що відбулися, адже громада донесла до чиновників свою думку.

Тим часом, люди в залі почали відверто нудьгувати. Знову серед народу з’явився Рустам Крбанов і запропонував провести слухання повторно, але обрати свою лічильну комісію і секретаріат. Серед натовпу обрали п’ятьох мешканців – решта сіли на місця.

Читайте також: «Та набийте їм морди»: як пройшли слухання щодо будівництва сміттєпереробного комплексу

Як би не намагався представник ЛОДА Дмитро керувати процесом, Рустам Курбанов його банально перекричав.

«Лічильна комісія починає працювати. І поки вам не скажуть опустити руки – не опускайте», – сказав він.

Голосування почалося. 171 людина в залі проголосувала за те, аби визнати, що слухання сьогодні не відбулося через порушення законодавства України. Питання заступника міського голови з питань розвитку Андрія Москаленка, в чому було порушення, проігнорували.

Другим питанням на «порядку денному» було перенесення слухань. Перша пропозиція – через два місяці, друга – травень, «прекрасна дата, тепло, пікет можна зробити, акції». Дмитро з ЛОДА запропонував взагалі перенести слухання на п’ять місяців.

Читайте також: Як у Львові перероблятимуть сміття у добриво. Приклад Польщі

Несподівано два інших кандидати зняли свої пропозиції. Ще один чоловік із залу запропонував перенести на місяць, адже навіщо довго чекати. До нього підійшов старший чоловік, який до того представляв одну з громад, і сказав: «Не можна місяць. Нам потрібно відтягнути. Ви, що, хочете будувати чи що?».

Під кінець, загальним голосуванням визначили перенести слухання на два місяці. Представник Мінекології Віталій Маслов підбив підсумок слухань.

«На слуханнях, згідно з журналом реєстрації, з’явилося 278 представників громадськості. Ми отримали тільки письмові зауваження. Протокол і відеозапис будуть викладені в Єдиному реєстрі оцінки впливу на довкілля. Вважаємо слухання такими, які відбулися», – сказав він.  

І під вигуки «Ганьба!» представники ЛМР, яким так і не дали сказати слова, за попередньою порадою покинули актову залу Личаківської районної адміністрації через сцену.

«Сьогодні ми, на жаль, не встигли провести презентацію, а одразу перейшли до обговорення. До того ж, доволі активного. І ми не змогли донести, які зауваження були враховані під час проектування комплексу. Більшість гасел, які ми тут чуємо, не стосуються самого комплексу або обраної технології», – сказав у коментарі Tvoemisto.tv Вадим Ноздря.

«Це планово збиткове підприємство. Землю під енергогенеруючі споруди рішенням виконкому передали Ахметову. А потім ми будемо платити за підвищення вартості сміття і за генерацію? Я не донор. І не думаю, що є донори серед тих, хто прийшов, аби оплачувати процент, оплачувати вивіз сміття і віддавати кошти черговому олігарху», – прокоментував журналістам свою позицію Рустам Курбанов.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!